Bom Roden was al onschadelijk, gecontroleerde ontploffing op vrijdag

De persconferentie in Noordenveld (Foto RTV Drenthe/ Jeroen Kelderman)
De persconferentie in Noordenveld (Foto RTV Drenthe/ Jeroen Kelderman)
RODEN - De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onder de Albertsbaan in Roden blijkt al die tijd geen enkel gevaar te hebben gevormd.
Dat heeft de Explosieven Opsporingsdienst Defensie (EOD) vanavond bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Noordenveld in Roden.

Losse ontsteking

Volgens een woordvoerder van de EOD zat de ontsteking van de bom er niet meer in. Dat moet in 1941 zijn gebeurd: "Vermoedelijk heeft de bom in de grond een steen geraakt waardoor de ontsteking los is geschoten", zo liet een woordvoerder van de EOD weten. De ontsteking werd naast de bom gevonden.

33 kilo springstof

De EOD had eerder moeite om de bom te onderzoeken. Dat kwam onder meer door de taaie kleigrond en water in de put. Volgens de onderzoekers was er vandaag sprake van het meest gunstige scenario om de bom te bereiken. Het gaat om een Britse bom met 33 kilo aan springstof.
Lees meer: Taaie grond vertraagt onderzoek naar bom Roden
Opluchting
Burgemeester Klaas Smid reageerde opgelucht op het nieuws. De bom wordt morgen ter hoogte van de Hullenweg/Esweg in Roden tot ontploffing gebracht.
Lees meer: Vliegtuigbom Roden is gevonden: 'Geen reden tot zorgen'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.