Winkelleegstand tegengaan: een goed en een slecht voorbeeld

COEVORDEN/HARDENBERG - Winkelcentra moeten kleiner worden om de winkelleegstand op te lossen.
In Coevorden is er ondanks forse leegstand in de binnenstad net een groot winkelcentrum bijgebouwd. Buurgemeente Hardenberg pakt het oplossen van de leegstand wel rigoureus aan en sloopt gewoon winkels. Een slecht en een goed voorbeeld:

Coevorden: niet luisteren naar deskundigen

Oud-wethouder en oud-raadslid Bernhard Ensink: "Terwijl er in de Coevorder binnenstad al jaren een leegstand van twaalf procent is (inmiddels opgelopen tot vijftien procent), heeft de gemeente toch besloten om buiten het centrum op Holwert-Zuid 7.000 m2 nieuwe winkelruimte toe te staan. Terwijl deskundigen en rapporten al jaren aangeven dat er in Coevorden behalve winkelleegstand ook overbewinkeling is. Onbegrijpelijk."
"De detailhandel in de binnenstad heeft de loop van de supermarkten nodig. Zeker in een stad als Coevorden met vijftienduizend inwoners waarvan het gemiddelde inkomen acht procent lager ligt dan gemiddeld", zegt Ensink. "En nu zijn er op Holwert-Zuid, buiten het centrum, drie grote supermarkten gebouwd. "
Extra complicatie is volgens Ensink dat het nieuwe winkelcentrum ook nog geen verbinding heeft met de binnenstad. In de toekomst komt er een tunneltje onder het spoor en het station om Holwert-Zuid met de binnenstad te verbinden. "Dit is eigenlijk geen oplossing maar als het de enige is, dan is mijn dringende oproep aan de politiek: maak een ruime en brede voetgangers en fietserstunnel tussen de binnenstad en Holwert-Zuid, want met een klein voetgangerstunneltje ontstaat geen aantrekkelijke verbinding tussen de twee winkelgebieden."

Hardenberg: 4000 tot 6000 m2 winkels er af

Buurgemeente Hardenberg is al wél aan het snijden in het winkelcentrum. Wethouder Douwe Prinsse: "We hebben een actieplan gemaakt samen met winkeliers en pandeigenaren. Als dat klaar is, is er 4.000 tot 6.000 m2 winkelruimte verdwenen." Een rondleiding van Prinsse door het centrum leert dat de aanpak per locatie verschilt, maatwerk nodig is en de gemeente soms gewoon een pand moet kopen.
In een straat nét achter de hoofdwinkelstraat laat Prinsse een oude supermarkt zien. "Dit pand hebben we gekocht en de winkelbestemming is er afgehaald. Nu zitten er tijdelijk maatschappelijke organisaties in, maar in de toekomst gaan we het verkopen op de voorwaarde dat er geen winkel meer in mag komen."
Midden in de hoofdwinkelstraat staat een leegstaand pand. "Dit pand hebben we niet gekocht, maar we hebben de eigenaar toestemming gegeven voor sloop en bouw van vier appartementen. Zo is het voor hem toch financieel rond te krijgen."
Op het Oosteinde gaat het heel rigoureus. Daar zijn drie winkelpanden in één keer verdwenen. Wethouder Prinsse: "Hier hebben we de grond gekocht van de winkeleigenaren. De grond is doorverkocht aan een projectontwikkelaar en die gaat hier binnenkort 34 appartementen bouwen voor starters, want die willen graag bij het centrum wonen."

In Drenthe is niet vijf maar één voor twaalf

"Het is niet vijf voor twaalf maar één voor twaalf wat betreft de zeer hoge winkelleegstand in delen van Drenthe." Dat zegt retaildeskundige Erik Struijlaart. Struijlaart steunt daarmee de waarschuwing die een Drentse denktank eerder deze week uitte bij RTV Drenthe.
"De tijd van pappen en nat houden om winkelleegstand in Drenthe tegen te gaan, is voorbij en ik hoop dat gemeenten, winkeliers en vastgoedeigenaren dat nu in gaan zien. Struijlaart wil dat Drentse gemeenten heel snel retaildeals met minister Kamp afsluiten waarin harde afspraken staan om de leegstand op te lossen. "Ook moet er een gemeentegrens-overschrijdend beleid komen," vindt Struijlaart. Hij heeft daarbij de hoop dat provinciaal gedeputeerde Henk Brink binnenkort met een plan komt.
In sommige Drentse gemeenten is de leegstand vijftien procent en dat is dan nog zonder het verdwijnen van de V&D. Tel je de vierkante meters van de leegstaande V&D's erbij, dan kom je in Meppel, Assen en Emmen op twintig procent.
Struijlaart prijst de aanpak van Hardenberg: "Daar kunnen andere gemeenten nog wat van leren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.