'IJslandse paarden kunnen meer dan een gewoon paard'

EXLOO - Ze kunnen veel meer dan een gewoon paard. En dat laten ze dit weekend zien in Exloo. Daar zijn internationale wedstrijden met IJslandse paarden.
IJslanders zijn harde werkers en zitten vol temperament. Er wordt al meer dan duizend jaar mee gefokt. Maar er wordt ook al jaren op gereden. In Nederland zijn er zo'n 2000 ruiters actief. Veel van de dieren zijn ingeschreven bij het stamboek van het IJslandse paard.

IJslandse paarden kunnen snelwandelen

In Exloo is één van de twee speciale banen voor de IJslandse paarden in Nederland. Dit weekend is er de internationale Youth Cup. Jongeren tussen de dertien en zeventien jaar uit achttien landen doen mee. Een deel van de ruiters huurt een paard in Nederland, omdat ze hun eigen IJslander niet mee mogen nemen. De deelnemers uit IJsland bijvoorbeeld. Zij mogen, om het paard in eigen land raszuiver te houden, geen paarden mee terug nemen naar hun land.
Een wedstrijd met IJslandse paarden is niet te vergelijken met andere paardensport zegt ruiter Silke Kosse uit Klijndijk. Ze rijdt al jaren op een IJslander en is nu betrokken bij de jeugdwedstrijden in Exloo. "Ze hebben twee extra gangen. De zogenaamde tölt en de telgang. Daar worden ook de wedstrijden mee gereden. Die zijn heel anders dan spring- of dressuurwedstrijden"

Ze zweven in de lucht

In de tölt zet het paard zijn benen net zo neer als in de stap, maar dan in een veel hoger tempo. Het lijkt op snelwandelen van paarden. Bij de telgang gaan het linker achter- en voorbeen tegelijk naar voren, dan het rechter achter- en voorbeen. Daartussen zweven ze even boven de grond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.