Enquete over edelherten: 'Zo ga je niet met mensen rondom het Drents-Friese Wold om'

De enquête over groot wild in het Drents-Friese Wold zorgt voor beroering (Rechten: Pixabay.com)
De enquête over groot wild in het Drents-Friese Wold zorgt voor beroering (Rechten: Pixabay.com)
DIEVER - Mogen er edelherten in het Drents-Friese Wold komen? Die vraag wordt omwonenden van het nationaal park gevraagd in een enquête. Maar volgens fractievoorzitter Johan Moes van de VVD in de gemeente Westerveld komt die vraag veel te vroeg.
"Ik kan nergens vinden wat de voorwaarden zijn rond de komst van groot wild", reageert Moes. "Komt er een hek omheen? Mogen ze vrij rondlopen? Dat moet je van tevoren weten voordat je de enquête beantwoordt."

'Er klopt niets van de werkwijze'

Ook de vakantieperiode waarin kan worden geantwoord en de suggestieve vragen staan Moes tegen. Daarnaast worden niet alle inwoners om hun mening gevraagd, maar is de enquête een steekproef. "Ik vind dit een werkwijze waar niets van klopt. Zo ga je niet met de mensen rondom het Drents-Friese Wold om."
Volgens de fractievoorzitter staat hij niet alleen. Moes zou veel steunbetuigingen hebben gekregen via Facebook en Twitter.

'Kritiek onterecht'

Jorien Bakker van de Stuurgroep Drents-Friese grensstreek, die opdracht heeft gegeven voor de enquête, kan zich niet in de kritiek vinden. "Wij zijn juist vroeg met deze enquête gekomen, zodat we de mening van de deelnemers kunnen meenemen in de effectrapportage."
De respons is volgens Bakker goed. Ondanks dat het bureau in eerste instantie een grote fout maakte door een deel van de uitnodigingen naar het Limburgs Elsloo te sturen.
Lees meer: Blunder bij enquête over herten: het verkeerde Elsloo
Antwoordtermijn verlengd
"Daardoor hebben sommige mensen de enquête op een later moment gekregen. Voor die mensen is de termijn om te reageren inderdaad wat kort", erkent Bakker. "Daarom hebben we de termijn al verlengd en mogelijk gaan we het nogmaals verlengen."
Het is nog niet bekend of omwonenden van het Drents-Friese Wold opnieuw worden ondervraagd als de voorwaarden voor de komst van het groot wild bekend zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.