Mien mooiste plekkie: Kymmelsberg in Schipborg

SCHIPBORG - Drenthe is een prachtige provincie, maar wat is het allermooiste plekje? Tot en met 19 augustus gaan we daarnaar op zoek. Voor Bert Vrieling uit Schipborg is het duidelijk: de Kymmelsberg is het mooiste wat Drenthe te bieden heeft.
Waarom is de berg de mooiste plek van Drenthe voor u?

"Ik vind dit het mooiste plekje omdat je hier heel goed de Drentsche Aa kunt zien liggen. De Drentsche Aa kronkelt hier heel mooi en je hebt een mooi, weids uitzicht van links naar rechts. En zo'n anderhalf kilometer verderop kun je hem nog zien liggen."

En hier bovenop de berg staat een bankje. Hoe vaak zit u hier?

"Dat is toch wel een keer per week. Vooral met sporten kom ik hier. Dan zet ik mijn auto beneden op het veldje en ga ik hier in de buurt hardlopen. Daarna de berg op, even op het bankje zitten en even lekker uitrusten."

Kijkend naar beneden en naar de Drentsche Aa, waar denkt u dan zoal aan?

"Ik heb hier heel veel jeugdherinneringen aan. We waren hier altijd aan het sleetje rijden, vanaf de Kymmelsberg naar beneden. En op de Drentsche Aa waren we altijd vlotten aan het bouwen en aan het varen. Dan zit ik met een glimlach te denken aan hoe het vroeger was, wat wij als kwajongens deden."

Hoe ging dat sleetje rijden vanaf de berg precies? Er ligt bijvoorbeeld een weg onderaan de berg...

"We gingen vanaf de berg over de weg heen en dan kwamen we op het veldje daar tegenover uit. Het verkeer was veel minder druk dan tegenwoordig, dus die gok nam je gewoon."

Is dat wel eens mis gegaan?

"Ik heb een keer gepresteerd om een meisje aan te rijden met de slee. Zij had haar been gebroken. Ja, dat was niet zo'n leuk verhaal. Maar ik kon er niks aan doen, ik kon niet remmen met de slee."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.