Besmettelijk konijnenvirus rukt op naar het Noorden

Het virus is dodelijk voor konijnen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het virus is dodelijk voor konijnen (Rechten: archief RTV Drenthe)
SLEEN - Kleindierenvereniging Jong Leven in Sleen roept iedereen die één of meer konijnen heeft, op de dieren te laten inenten. Er is namelijk een nieuw besmettelijk konijnenvirus actief dat oprukt naar de noordelijke provincies.
Het gaat om het RHD2-virus. De rode bloedlichaampjes in de longen en de lever van het dier barsten, waarna het konijn binnen een paar dagen doodgaat.

Hoe verspreidt het virus zich?

"Dit is een ziekte die afkomstig is uit Frankrijk", weet bestuurslid Albert Lanting van de kleindierenvereniging. Het zeer besmettelijke virus verspreidt zich bij direct of indirect contact. Dus dieren kunnen ook ziek worden van de urine of uitwerpselen van besmette dieren. Maar ook mensen kunnen het overdragen.
Lanting legt uit hoe je het virus kunt herkennen. "Symptonen zijn vaak dat konijnen gaan liggen of zitten met de kop naar boven. Als ze het eenmaal hebben, dan is er weinig meer aan te doen. Alleen de sterkste dieren blijven over."

Zo snel mogelijk vaccineren

Er is een nieuwe vaccinatie beschikbaar tegen het virus. "En die moeten gezonde konijnen zo snel mogelijk krijgen", zegt Lanting. "Die kost per vaccinatie een kleine vijf euro." Zelf heeft de fokker 38 konijnen. Die krijgen vandaag een nieuwe vaccinatie.

Bijeenkomst voor fokkers

Andere fokkers worden ook geïnformeerd over het virus. Zo krijgen konijnenfokkers en brief en uitnodiging voor een bijeenkomst over twee weken. Lanting: "Dan houden we een bijeenkomst. Daar is ook een dierenarts bij die alle vragen kan beantwoorden."
Ook is het volgens Lanting een optie om voorlopig geen kleindierenshows te houden. daarnaast adviseert hij zo weinig mogelijk mensen bij de konijnen te laten.
In mei stak het dodelijk konijnenvirus VHD in Drenthe de kop op. Het RHD2-virus is daar een nieuwe variant van.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.