Groningen wil dat minister NAM minder gas laat oppompen

De NAM mag van de minister de komende jaren 24 miljard kuub uit de bodem halen (Archieffoto RTV Drenthe)
De NAM mag van de minister de komende jaren 24 miljard kuub uit de bodem halen (Archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - In Groningen is negatief gereageerd op het besluit van minister Kamp dat de NAM de komende vijf jaar 24 miljard kuub per jaar uit de Groningse bodem mag halen.
Dat blijkt volgens
uit een zienswijze die provincie Groningen, gemeenten, waterschappen en de Veiligheidsregio bij het ministerie van Economische Zaken hebben ingediend.
"Er wordt te weinig rekening gehouden met de veiligheid, het voorkomen van schade, de maatschappelijke- en psychosociale impact en de gevolgen voor leefbaarheid en economie", laten de Groningse overheden de minister weten.
Lees meer: Kamp: mogelijk verdere reductie gaswinning in 2016
'Gaskraan moet verder dicht'
De lokale overheden willen dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. Zij vinden dat het gasbesluit onvoldoende uitgaat van "een veilige en verantwoorde gaswinning". De regionale bestuurders vinden de periode van vijf jaar waarvoor de minister de afspraken wil vastleggen veel te lang. De toegezegde neerwaartse lijn voor gaswinning wordt volgens hen met dit besluit niet zekergesteld.
Ook wordt aangedrongen de regie te verschuiven van de NAM en het Centrum Veilig Wonen naar de Nationaal Coördinator Groningen. "Op die manier kan beter worden gewerkt aan het herstel van vertrouwen, wordt geconcludeerd."

Vijfduizend particuliere zienswijzen

Niet alleen de Groningse overheden hebben een zienswijze ingediend. Ook bijna vijfduizend particulieren hebben een standaard-zienswijze via Milieudefensie afgeleverd bij het ministerie. In september debatteert de Tweede Kamer over het gasbesluit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.