Eerste zonneveld van Annen langs de N34

ANNEN - Het eerste zonneveld van Annen staat aan het Borckerveld langs autoweg N34.
Het gaat om een proef waarbij de gemeente Aa en Hunze grond uitleent aan inwoners om groene energie op te wekken. "Wij onderhouden het groen en in ruil daarvoor mogen we het stuk grond gebruiken voor zonnepanelen", zegt Winny Feenstra. Samen met zijn buurman bedacht hij het plan.

Minder huishoudens

Het was in eerste instantie de bedoeling dat een stuk of zes huishoudens mee zouden doen aan de proef. Uiteindelijk bleven alleen Feenstra en zijn buurman over. "De energiemaatschappij wil dat iedereen die meedoet zijn zonnepanelen aansluit in z'n eigen meterkast en dat is niet haalbaar", aldus de initiatiefnemer.
Een collectief project is wel mogelijk, maar levert volgens Feenstra veel minder geld op: "Dan betalen de energiemaatschappijen nog maar 7 cent per kilowattuur in plaats van 21 cent."

Evaluatie

De gemeente moet het project nog evalueren, maar wethouder Henk Heijerman is nu al enthousiast. "Inwoners die dit ook willen kunnen zich melden bij de gemeente en dan bekijken we de mogelijkheden", aldus Heijerman.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.