Schapenhouder wil schapen terug in kooi Uffelte

Schaapskooi Uffelte (Archiefftoto RTV Drenthe)
Schaapskooi Uffelte (Archiefftoto RTV Drenthe)
HAVELTE - Schapenhouder en herderopleider Jaap Kremer stond vandaag voor de Raad van State in Den Haag omdat hij de schaapskooi in Uffelte weer in gebruik wil nemen.
Volgens Kremer ligt de nieuwe schaapskooi in Havelte te ver van de natuurgebieden in Uffelte, hij wil daarom schapen vanuit de oude Uffelter schaapskooi laten grazen.

Geen vergunning

De provincie Drenthe weigerde na bezwaren van buurman en grootgrondbezitter Matthijs Rutten een vergunning, terwijl Kremer eerder van de gemeente Westerveld een vergunning kreeg om 250 schapen in de Uffelter schaapskooi te houden.

Luid verzet

De oude schaapskudde is een paar jaar geleden onder luid protest van de Uffeltenaren naar Havelte verkast omdat daar de nieuwe schaapskooi moest komen. Nu blijkt dat die schaapskooi toch niet zo gunstig ten opzichte van het Holtingerveld en Uffelterzand ligt als de oude Uffelter schaapskooi.

Kritisch

De Raad van State was vandaag kritisch over de Drentse weigering om een vergunning te verlenen. Volgens de provincie Drenthe zou Kremer 250 schapen op stal willen zetten en zo voor verzurende ammoniakneerslag op de kwetsbare heidenatuur in het Uffelterzand zorgen. Kremer noemde dat onzinnig aangezien je het Drentse heideschaap niet op stal kunt houden. De Raad van State wilde weten of de provincie nog bij Kremer heeft nagevraagd wat hij precies met zijn schapen wil doen. Daarop moest de provinciewoordvoerder ontkennend antwoorden.
De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak in deze zaak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.