Drentse gemeentes maken bezwaar tegen gasbesluit

Bezwaar gemeentes tegen gasbesluit (Rechten: RTV Drenthe)
Bezwaar gemeentes tegen gasbesluit (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - De gemeentes Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo hebben bezwaar gemaakt tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp.
24 miljard kuub

Minister Kamp wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de komende vijf jaar de gaswinning uit de Groningse bodem beperkt tot hooguit 24 miljard kuub gas per jaar. De verlaging moet een gunstig effect hebben op het aantal aardbevingen door de gaswinning.

Tynaarlo

De gemeente Tynaarlo noemt het "uiterst ongelukkig" dat de zienswijzetermijn in de zomervakantie valt. De gemeente vraagt zich af wat er gebeurt met de gaswinning als het Groningenveld zich anders gedraagt als nu de verwachting is. "U houdt de vinger aan de pols, maar verbindt daar geen maatregelen aan", schrijft de gemeente aan minister Kamp.

Afhandeling schades

Het nieuwe gasbesluit schiet in de ogen van Tynaarlo tekort als het gaat om de afhandeling van schademeldingen: "De bewijslast moet niet worden gelegd bij degene die de schade lijdt". Een aanzienlijk aantal schademeldingen is volgens de gemeente na een jaar nog steeds niet in behandeling genomen door de NAM. Onder andere in De Groeve zou schade ontstaan zijn door aardbevingen.
Noordenveld
De gemeente Noordenveld wil dat de aardgaswinning direct verlaagd kan worden als daar aanleiding toe is. In het nieuwe gasbesluit is daar niets over vast gelegd volgens de gemeente. Het nieuwe besluit voorbij gaat aan bestaande schades, aldus de gemeente. Inwoners van Steenbergen zijn al meer dan een jaar met de NAM in gesprek over schade aan hun huizen.

Aa en Hunze
De gemeente Aa en Hunze heeft de brief die ze naar het ministerie van Economische Zaken heeft gestuurd inmiddels openbaar gemaakt:

Contourlijn NAM is 'niet houdbaar'

Vandaag werd ook bekend dat de TU in Delft grote kritiek heeft op het onderzoek van Arcadis in opdracht van de NAM naar schade aan de randen van het Groninger gasveld. Volgens Arcadis was de kans op schade in deze gebieden ‘verwaarloosbaar klein’. En die conclusie is niet juist zeggen de onderzoekers van de TU Delft. Wat de onderzoekers betreft is de door de NAM eerder vastgestelde contourlijn ‘niet houdbaar’.

Maatregelen Hans Alders

Nationaal coördinator Hans Alders gaf opdracht voor het onderzoek van de TU Delft. Hij heeft naar aanleiding van het tegenonderzoek de NAM opgedragen inspecties uit te voeren op plaatsen waar dat nog niet is gebeurd. Ook moeten 1800 schademeldingen aan de randen van het gaswinningsgebied worden afgehandeld door onafhankelijke experts.

Bodemdaling

Tynaarlo en Noordenveld vragen allebei aandacht voor de gevolgen die de bodemdaling door gaswinning in het Groningerveld voor Drenthe heeft. In 2065 kan dat zo'n 20 centimeter zijn. Het gaat dan met name om kosten om de waterhuishouding op peil te houden.
In het winningsbesluit is een schaderegeling getroffen voor gebieden die zowel in Groningen als Drenthe liggen, zoals het Zuidlaardermeer en de Drentsche Aa. Afspraken voor Drenthe zijn er niet. Als het aan de gemeente Tynaarlo ligt verandert zo snel mogelijk. De gemeente vreest dat het in de toekomst moeilijker wordt om schadevergoeding te krijgen doordat de NAM minder geld heeft.

Bezwaar burgers

Niet alleen Drentse gemeentes hebben een zienswijze ingediend. Ook Groningse overheden hebben hun bezwaren kenbaargemaakt. Bijna vijfduizend particulieren hebben een standaard-zienswijze via Milieudefensie afgeleverd bij het ministerie. In september debatteert de Tweede Kamer over het gasbesluit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.