'Bomen Sterrebos al gekapt voor er gesprek is geweest'

FREDERIKSOORD - Heeft praten nog zin als de bomen al zijn gevloerd? Dat vraagt de actiegroep Code Oranje voor het Sterrebos bij Frederiksoord zich af.
Het Sterrebos is een monumentaal bos met een stervormige padenstructuur. De actiegroep verzet zich sinds april tegen de voorgenomen kap van tientallen loof- en naaldbomen en heeft 3500 handtekeningen verzameld.

Verrast

Op 1 september zou de actiegroep spreken met de directie van de Maatschappij van Weldadigheid, de eigenaar van het het bos. Maar de actiegroep is verrast dat een aannemer sinds vorige week bezig is met de kap van de bomen.
Edo van Uchelen van de actiegroep: "Precies een week voor we erover zouden praten gebeurt dit ineens. Dus we twijfelen of onze afspraak met de Maatschappij wel moet doorgaan."

Uitstel kon niet

Directeur Jan Mensink van de Maatschappij van Weldadigheid zegt dat de kap door de aannemer niet langer kon worden uitgesteld. "Eerst zouden we in juli een gesprek hebben met de actiegroep, maar dat is uitgesteld, onder meer op hun verzoek."
Volgens Mensink is het in het najaar al snel te nat en dan zou er veel meer schade worden toegebracht aan de paden zijn dan nu. "Het is beslist geen kaalslag en de structuur van het Sterrebos wordt ook absoluut niet aangetast."

Opgestoken vinger

Van Uchelen: "We zijn er nog niet klaar mee en we overwegen wat voor vervolgacties we gaan ondernemen. Maar we vinden dit echt niet kunnen. We vinden het ook bijna een opgestoken vinger naar wat wij tot nu toe gedaan hebben."
Van Uchelen gaat het gesprek nog wel aan. "Maar het zal in elk geval geen leuk gesprek worden."

Aangifte

"We hebben al aangifte gedaan bij de politie, omdat er vogelnesten zijn verstoord en vernield. We hebben ook aangifte gedaan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. En we hebben het FSC-keurmerk geïnformeerd, omdat dit bos volgens ons niet duurzaam wordt beheerd, terwijl het keurmerk daar wel voor staat."

Overleg gaat door

Jan Mensink laat weten dat hij het betreurt dat er een nest is verstoord door de werkzaamheden. De directeur van de Maatschappij van Weldadigheid wil het gesprek met de actiegroep op 1 september ook gewoon laten doorgaan. Hij denkt dat er nog genoeg overleg mogelijk is ook in verband met de opzet van een nieuwe bosbeleidsplan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.