Wat moet je doen als een dier in een geparkeerde auto vastzit?

De dierenambulance in Emmen (Rechten: Dierenambulance Zuidoost-Drenthe)
De dierenambulance in Emmen (Rechten: Dierenambulance Zuidoost-Drenthe)
ASSEN - "Veel mensen hebben toch niet in de gaten hoe heet het in een auto wordt. Voordat je het weet, is de temperatuur in zo'n auto opgelopen tot boven de zestig graden. En daar kunnen mensen en dieren gewoon niet tegen. Ook niet als het raam een stukje open staat, of als er een bakje water in de auto staat", zegt regiomanager Frans van de Visse van de Dierenbescherming.
Afgelopen weekend overleed een hond van een Duitse familie op de parkeerplaats bij Wildlands.
Lees meer: Dierenambulance: Bezoek aan dierentuin werd hond in snikhete auto fataal
Hoe herken je dat een dier in nood is?
"Dieren zijn echt zichtbaar in paniek", stelt Van de Visse. Als je het ziet, is er geen twijfel over mogelijk. "De hond die dit weekend overleed was een Stafford-achtige hond. Dat is een sterke hond, die een heftige doodsstrijd heeft gehad voordat hij bewusteloos raakte."

Wat kun je doen?

"Iedereen die een dier, of kind, in paniek in een geparkeerde auto ziet zitten, moet meteen handelen. Probeer via 112 of 144 hulp te krijgen, en als dat niet lukt, probeer dan zelf een ruitje in te tikken, zodat er toch weer frisse lucht in de auto komt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.