Kleding van overledenen krijgt nieuwe bestemming dankzij Yarden en Leger des Heils

Het Leger des Heils gaat een samenwerking aan met Yarden (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het Leger des Heils gaat een samenwerking aan met Yarden (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Wat doe je eigenlijk met alle kleding van overleden dierbaren? Uitvaartorganisatie Yarden en Leger des Heils ReShare slaan daarvoor de handen ineen. De eerste inzamelingsboxen zijn inmiddels geleegd.
In de tweedehands kledingwinkels van Leger des Heils ReShare krijgen mensen in nood gratis kleding. Daarnaast wordt een gedeelte van de kleding verkocht. Met geld dat daarmee wordt verdiend, steunt het Leger des Heils tienermoeders, jeugdzorg of daklozen.


Gek om in een container te gooien
"Een van onze uitvaartverzorgers is ongeveer anderhalf jaar geleden een samenwerking gestart met het Leger des Heils in Amsterdam," zegt Edward Boon, districtsmanager Zuidoost bij Yarden. "Onze medewerker Jan Pieter van As is naast uitvaartverzorger ook heilsoldaat bij het leger. Hij kwam in zijn dagelijks werk tegen dat nabestaanden niet goed weten wat ze met de kleding van nabestaanden moeten. Het voelt toch gek om dat in een container op een parkeerplaats te gooien." Van As heeft toen een inleverplek ingericht bij Yarden in Amsterdam.
Bijna alle crematoria
"Dat vonden we zo'n mooi initatief. We hebben toen gesprekken gevoerd met het Leger des Heils. Inmiddels staan er bij bijna alle crematoria inleverboxen." We vinden het heel mooi dat we nabestaanden weer een stukje kunnen helpen bij het verwerken van het verlies, zegt Edward Boon.

Inleveren?
Nabestaanden moeten wel eerst even bellen, voordat ze kleding komen brengen. We willen voorkomen dat nabestaanden tijdens een crematiedienst binnenkomen. Dat is voor iedereen vervelend, zegt Boon.
De kleding die wordt ingeleverd, wordt eerst uitgezocht door het Leger de Heils. Bruikbare kleding wordt schoongemaakt en weer uitgegeven. Als kleding niet meer gebruikt kan worden ,dan wordt het verpulverd en wordt er ander textiel van gemaakt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.