Eén rechter niet genoeg voor rechtszaak natuurcrossers Holtingerveld

De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN/UFFELTE - Overlast in natuurgebieden door mensen die er op crossmotoren doorheen scheuren, regelmatig krijgt de politie er meldingen over. "Maar crossers aanhouden is moeilijk. De politie houdt wel controles, maar omdat ze hard rijden, is het lastig ze te pakken", zegt officier van justitie Claartje van Drumpt.
Op 24 januari lukte het in de buurt van Uffelte wel. Daar kwamen BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaren) van Natuurmonumenten drie mannen op crossmotoren tegen. Volgens Van Drumpt was het drietal die dag aan het crossen over het Holtingerveld. Dat is beschermd Natura 2000-gebied en verboden voor gemotoriseerd verkeer.
Politierechter
Vandaag stonden de drie mannen uit Meppel, Diever en Smilde terecht voor de politierechter in Assen. Niet alleen voor het rijden met hun crossmotoren over het Holtingerveld, maar ook omdat ze met die motoren over de openbare weg reden, terwijl ze niet aan de wettelijke eisen voldeden. De Meppeler (39) zou ook een BOA hebben bedreigd.

'Lastige zaak'

Een klein leger aan BOA's van Natuurmonumenten, enkele politieagenten en familie en vrienden van de verdachten zaten vandaag op de publieke tribune in de rechtszaal. Maar na een kwartier konden ze weer naar huis: de rechter besloot op verzoek van de advocaat van het drietal de zaak door te verwijzen naar de meervoudige kamer.
De rechter wil dat drie rechters over de zaak oordelen, onder meer omdat de advocaat van de mannen vijf getuigen (vier BOA's en een politieagente) wil horen en het juridisch een lastige zaak is.

'Geen bewijs'

"De natuurwetgeving zit heel ingewikkeld in elkaar", reageert advocaat Johan van Groningen na de zitting. "Ik ga ervan uit dat deze mannen niet veroordeeld worden. Er is geen bewijs dat ze in Natura 2000-gebied hebben gereden." De mannen, die crossen voor de hobby, vertellen dat ze de BOA's pas op de openbare weg tegenkwamen.
Alle drie zijn ze natuurliefhebber. "Hier, twintig jaar lid geweest van Natuurmonumenten", zegt de 48-jarige verdachte uit Diever terwijl hij het pasje laat zien. "Maar door deze zaak heb ik het lidmaatschap opgezegd."

'Eenvoudig'

"Het klopt dat ze zijn aangehouden op de openbare weg", reageert officier van justitie Van Drumpt. "Maar wel in het Natura 2000-gebied, waar rijden met motoren verboden is."
Ze gaat ervan uit dat het drietal door de meervoudige kamer veroordeeld wordt. "Volgens mij is het een heel eenvoudige zaak: ze crossten waar dat niet mag. Ik hoop dat hun veroordeling uiteindelijk een preventieve werking heeft voor andere offroadrijders."
Wanneer de meervoudige kamer zich over de crosszaak buigt, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.