'NAM wil zo weinig mogelijk schade uitbetalen'

De NAM zegde het vertrouwen in Vergnes Expertise op (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
De NAM zegde het vertrouwen in Vergnes Expertise op (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
ASSEN - "De NAM wil geen objectieve schadebeoordeling en streeft nog steeds naar het onder het tapijt vegen en bagatelliseren van schademeldingen."
Dat zegt Richard Vergnes, directeur van Vergnes Expertise uit Leek. De NAM in Assen liet vanochtend weten
in het contra-expertisebureau. Volgens de NAM zijn de rapporten van het bureau niet goed onderbouwd.

'Zo weinig mogelijk uitbetalen'

"De argumenten van de NAM over kwaliteit van rapportage verhullen slechts de wens om zo weinig mogelijk schade uit te betalen", vervolgt Vergnes. "Het feit dat er nog zeer veel (met name grote) dossiers niet zijn opgelost is hier een treffend voorbeeld van."
Volgens Vergnes zijn de gevolgen voor mensen die schade aan panden hebben, vermoedelijk veroorzaakt door aardbevingen, negatief. "Experts en contra-experts moeten volstrekt onafhankelijk en in vrijheid hun werk kunnen doen."
Vergnes Expertise wil zich voor gedupeerden blijven inzetten, schrijft het bedrijf. "Zonder regie van de NAM of andere afhankelijke adviseurs."

Second opinion

Bij Groningers die schade hebben, komt er een eerste expert langs. Wanneer bewoners het niet eens zijn met de hoogte van het vastgestelde schadebedrag, kunnen ze een zelfgekozen contra-expert inschakelen. Die expert komt, op kosten van de NAM, met een second opinion.
De NAM vergoedt de contra-expertise van Vergnes Expertise vanaf 1 september niet meer.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) uit Assen heeft om opheldering gevraagd aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. Mulder wil onder meer weten wie de kwaliteitseisen voor de rapporten heeft bepaald.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.