'Kans op incidenten groter bij honden van niet-erkende fokkers'

Rottweilers hadden in het verleden niet zo'n beste naam (Rechten: pixabay)
Rottweilers hadden in het verleden niet zo'n beste naam (Rechten: pixabay)
NIEUW-BUINEN - De fokker van de rottweilers die een 3-jarige peuter aanvielen, is niet aangesloten bij de Nederlandse Rottweilerclub (NRC). Dat is de officiële rasvereniging in Nederland.
"Het is ontzettend vervelend dat de rottweiler op zo'n manier in het nieuws komt. Vijftien jaar geleden hebben we veel ellende gehad door verschillende incidenten. Ik dacht dat die tijd voorbij was," zegt Frank Beiboer uit Zegveld, voorzitter van de Nederlandse Rottweilerclub.

Niet getest

Fokker House of Rottweilers uit Nieuw-Buinen is volgens Heiboer geen erkende fokker. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?
"Dit zijn geen echte rottweilers, dit zijn look-a-likes", zegt Beiboer. "Ik ken de fokker niet. Ik heb ook nog nooit negatieve verhalen gehoord over deze fokker. Maar ik kan wel zeggen dat ze niet fokken met rashonden. Als je met rashonden fokt, worden de dieren getest op gedrag en gezondheid," vervolgt Beiboer.
Lees meer: Zwaargewonde peuter werd aangevallen door vier rottweilers
Kans op ongeluk groter
Volgens de voorzitter is de kans op een bijtincident groter bij dit soort honden. "Rashonden worden uitvoerig getest op hun gedrag, voordat ermee gefokt wordt. Zo kun je 'foutjes' eruit halen. Dit soort honden wordt niet getest. Je weet dus niet wat je fokt. De kans op een gevaarlijke hond is daardoor groter. Al kun je een ongeluk met een rashond natuurlijk nooit uitsluiten."

Slechte naam

Zo'n vijftien jaar geleden was de rottweiler populair in Nederland. Er werd veel met de dieren gefokt, zodat er een groot aanbod was. "In die tijd zijn er veel agressieve honden gefokt. Er zijn behoorlijk wat incidenten geweest, waardoor toenmalig minister Brinkman maatregelen invoerde om meer controle te krijgen op het fokken van de dieren", vertelt Beiboer.
"Vanaf dat moment mocht je je alleen een erkende fokker noemen als je aan strenge regels voldeed. De dieren moeten een gedrags- en gezondheidstest ondergaan, voordat je ze fokt. Het resultaat was dat veel fokkers ermee ophielden of overgingen op een ander ras. Vanaf dat moment kwamen er gezondere rottweilers en het zijn er nu ook een stuk minder", aldus Beiboer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.