'Wat zijn dat voor rare ronde bollen in het water?'

De bollen (Rechten: Bert Kooistra / Staatsbosbeheer)
De bollen (Rechten: Bert Kooistra / Staatsbosbeheer)
ELSLOO - Bert Kooistra vertrouwde het niet. Tijdens een wandeling langs het Canadameer bij Elsloo zag hij rare ronde bollen liggen in het meer. Wat zou het zijn? En wat doe je dan? De boswachter bellen natuurlijk.
"Ik had een vermoeden wat het was, maar ging toch twijfelen na het aanhoren van zijn verhaal," zegt boswachter Liesbeth Koel van Staatsbosbeheer.
"Vorig jaar hadden we ook een melding gekregen van een soortgelijke omschrijving. Volgens mijn collega ging het toen om dikke klonten kikkerdril. Deze waarneming kon ik niet thuisbrengen, ook niet na het zien van foto's."
Uitwendig skelet
Wat doe je dan als moderne boswachter? "Googlen. Ik heb gezocht naar 'bol in water', 'waterplantenwortel', 'zoetwaterkoraal' en ga zo maar door," vervolgt boswachter Koel.
"Uiteindelijk kon ik via foto’s de juiste naam achterhalen. Het is een kolonie zoetwatermosdiertjes, op z’n Latijns Pectinatella magnifica. Een zooïde met een uitwendig skelet van enkele millimeters groot. Ieniemienie diertjes!"

Met rust laten

Mocht je nu een kolonie vinden in het water, laat de bol dan met rust, waarschuwt de boswachter. "Geniet er van een afstand van. De kolonie gaat snel kapot en valt dan in stukken uiteen. Gevaarlijk zijn ze zeker niet, ze filteren algjes uit het water met kleine tentakeltjes."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.