Rottweilers van fokker uit Nieuw-Buinen worden onderzocht op gedrag

Twee rottweilers krijgen een gedragscursus (Rechten: RTV Drenthe / Janet Oortwijn)
Twee rottweilers krijgen een gedragscursus (Rechten: RTV Drenthe / Janet Oortwijn)
NIEUW-BUINEN - De fokker in Nieuw-Buinen, van wie vier rottweilers dinsdag een peuter hebben gebeten, laat twee honden onderzoeken op hun gedrag.
Vier rottweilers takelden het 2-jarige jongetje toe. Deze honden hebben een spuitje gekregen. Twee andere honden, die ook bij het incident waren betrokken, beten niet. Maar zij worden nu wel onderworpen aan gedragsonderzoek. De eigenaar werkt hier vrijwillig aan mee.

Onderzoek

De twee honden zijn na het incident naar het dierenasiel in Coevorden gebracht. Een dierenarts heeft een gedragstherapeut aangesteld, die de honden gaat onderzoeken. Tijdens de onderzoeken mag de eigenaar niet bij de honden zijn. Samen met de therapeut en de gemeente wordt de uitkomst besproken en besloten wat er met de honden gebeurt.
Bij een gedragscursus worden de honden in bepaalde situaties gebracht om te kijken hoe hij reageert. "De hond wordt bijvoorbeeld vastgehouden terwijl mensen van een afstandje recht op de hond af lopen. Veel honden vinden dat spannend", vertelt Lisanne Coblens van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden. "Aan de hand van de reactie van de hond kun je dan inschatten hoe hij in de toekomst reageert."

Brief

De gemeente Borger-Odoorn heeft buurtbewoners via een brief op de hoogte gesteld van de situatie. Mensen die nog vragen hebben, kunnen terecht bij Sociaal Team Het Veenland in Nieuw-Buinen, zo meldt de gemeente.
Lees meer: Eigenaar rottweilers krijgt sociale mediabegeleiding van politie
Cursus
Naar aanleiding van het voorval zegt de landelijke PvdA dat eigenaren van gevaarlijke honden verplicht op cursus gaan. "De tijd is nu wel rijp om het politiek aan de kaak te stellen en te zorgen dat er een verplichte cursus komt voor eigenaren van gevaarlijke honden", zegt Kamerlid Tjeerd van Dekken op Radio 1.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.