Dahlia's plukken in de hitte voor bloemencorso's: 'We moeten wel'

EELDE - De dahlia's sieren pas volgende week de praalwagens, maar deze week zijn er duizenden geplukt.. Niet alleen voor het bloemencorso in Eelde, maar ook voor het bloemencorso in Vollenhove.
Door het veranderlijke weer zijn de dahlia's niet in topconditie. "De bloemen zien er soms wat fladderig uit. Dat komt omdat het eerst heel hard heeft geregend en nu hartstikke heet is", legt Roel Steenbergen uit. Steenbergen verzorgt de dahlia's voor corsowijk Hooiweg-Vogelbuurt.
Rieten hoeden tegen de zon
Door de hitte zijn de omstandigheden voor het plukken niet ideaal, maar volgens Steenbergen moet het nu gebeuren."Als we nog langer wachten met het plukken van de dahlia's, zijn ze straks helemaal niet meer bruikbaar. We moeten dus wel in deze hitte plukken."
De vrijwilligers bereiden zich goed voor. Alles wordt uit de kast gehaald om de warmte te trotseren. Rieten hoeden, petjes, flesjes water, extra drinkpauzes en natuurlijk goed smeren met zonnebrand. "Och, het valt mij nog mee", zegt een van de vrijwilligers. "Ik was vorige maand nog in Spanje. Daar was het veel warmer!"

Goede zaken

Een deel van de dahlia's gaat in de koeling om volgende week als reservebloemen te gebruiken op de praalwagens. Het andere deel gaat naar het bloemencorso in Vollenhove, waar ze hard nodig zijn. De dahlia's bij corso's in de rest van het land zijn er volgens voorzitter Niek Hooijman van de bloemencommissie namelijk een stuk slechter aan toe. "In zuidoost-Brabant en Valkenswaard hebben ze dertig procent van de knollen over gehouden. Daarmee vergeleken zijn de bloemen in Eelde eigenlijk wel redelijk."
Sterker nog: de corsowijken doen goede zaken. Hooijman: "We zeggen in de agrarische sector wel vaker: de ene z'n dood is de ander z'n brood. En zo is dat hier misschien ook." Het doet hem denken aan betere tijden. "Het is net als vroeger. Toen ruilden we ook regelmatig dahlia's uit. Mooi vind ik dat."

Live op TV Drenthe

Zaterdag 3 september is het zo ver. Dan maken zestien praalwagens weer hun tocht van 2,5 kilometer door het centrum van Eelde. Het corso is die dag vanaf 14.30 uur live te zien op TV Drenthe, TV Oost, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.