Slaapplaatsen van vogels in kaart gebracht

Onder meer de wulp wordt geteld (Rechten: pixabay.com)
Onder meer de wulp wordt geteld (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Sommige vogelsoorten overnachten graag samen op gemeenschappelijke slaapplaatsen. In een straal van soms tientallen kilometers concentreren ze zich op die plekken om de nacht door te brengen.
De overheid wil weten waar die plekken zijn, welke vogels er zitten en hoeveel. Daarom worden de komende tijd tellingen gehouden.
"Het najaar staat weer voor de deur. Dan beginnen we met dat soort slaapplaatstellingen. In principe kan iedereen die de vogels herkent eraan meedoen", vertelt Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Specifieke data

De tellingen zijn op data die Sovon heeft vastgelegd. "De eerste die op het programma staat is de wulp. Die slaapt vooral in een aantal heidegebieden, langs het water en bij zandafgravingen", vertelt De Jong. Andere soorten die worden geteld, zijn bijvoorbeeld de grote zilverreiger en de aalscholver.

Beschermde plek

"Natuurgebieden zijn soms aangewezen als slaapplaats in beleidstermen. Je kunt je voorstellen dat vogels een rustige plek nodig hebben, waar ze met honderden of soms zelfs duizenden kunnen slapen. Dat moet een beschermde plek zijn", zegt De Jong. "De overheid wil weten waar die vogels zitten en wil in de gaten houden of de vogels daar ook echt terechtkunnen."
Wie wil meetellen, kan terecht op de website van Sovon.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.