Boosheid en machteloosheid in Roden: 'Die smeerlappen hebben een speciale beker uit Peru meegenomen'

RODEN - Een stel smeerlappen en debielen, noemt hij ze. Norman uit Roden heeft geen goed woord over voor de inbrekers die tijdens zijn vakantie een vitrinekast vol bijzondere vondsten hebben leeggeroofd.
Norman is amateur-archeoloog en zoekt al ruim 35 jaar met zijn metaaldetector naar bijzondere schatten. "Het is een levenswerk. Al die jaren zijn nu weggegooid."

Inbraak

Norman was net drie dagen op vakantie toen het noodlot toesloeg. In zijn huis staan twee vitrinekasten, in een van de twee lagen op de bovenste plank allerlei gouden ringen en een gouden beker uit Peru. "Het zijn aasgieren, het ging ze puur om het goud", aldus Norman.
Dat blijkt, want de inbreker heeft alleen de bovenste plank van Norman leeggehaald, voor de rest is alles in de vitrinekast blijven liggen. "Het gaat mij vooral om de emotionele waarde. Een stel debielen komt in je huis, breekt in en neemt alles mee."

Beker uit Peru

De gouden ringen en andere gouden voorwerpen die Norman met zijn metaaldetector in de afgelopen dertig jaar heeft gevonden, vindt hij van minder groot belang. Het gaat de schatzoeker vooral om een gouden beker die hij heeft meegenomen uit Peru, die wil hij graag terug.
"Het is een beker uit Peru. We waren daar op vakantie, zijn naar Machu Picchu geweest en hebben opgravingen gezien. Toen zag ik die beker in het museum en heb daar een replica van gekocht van goud. Ik ben amateur-archeloog en vroeger hebben indianen uit die beker gedronken als offer", vertelt een teleurgestelde Norman.
Het is volgens Norman een unieke beker waar de inbreker weinig mee kan. Het gaat hem vooral om de emotionele waarde, ook vanwege de herinnering aan de vakantie.

Prachtige hobby

Door de inbraak heeft Norman even helemaal geen zin meer om met de metaaldetector op pad te gaan. "Op deze manier maken ze mijn hobby stuk. Ik geef ook lezingen op basisscholen, die kinderen vinden dat geweldig. Maar nu kan ik ze weinig laten zien."
"Voorlopig heb ik geen zin om door te gaan. Alles wat nu nog in de vitrinekast staat, gaat weg, achter slot en grendel in een kluis", vervolgt Norman. Hij is van plan om geen van de waardevolle vondsten meer in huis te houden. "Met de loop van de tijd ga ik misschien wel weer zoeken, maar er komt echt niets mijn huis meer in."
De politie heeft ondertussen sporenonderzoek gedaan in het huis van Norman. Morgen doet hij aangifte.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.