'Toezicht raad van commissarissen WMD had veel beter gemoeten'

ASSEN - De raad van commissarissen en aandeelhouders van Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) zijn veel te laks geweest in hun toezicht op het bedrijf. Ze hadden zich veel eerder met de projecten van de WMD in Indonesië bezig moeten houden. Dat zegt hoogleraar Dick de Waard van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
De Waard deed in opdracht van de raad van commissarissen onderzoek naar de problemen binnen het Drentse nutsbedrijf. De WMD maakte in juni van dit jaar bekend dat het bedrijf
van de reserves vanwege risicovolle waterprojecten in Indonesië. Meteen barstte een discussie los. De toenmalige directeur deed noodgedwongen een stap terug. Hij was ook degene die bepaalde wat er gebeurde in Indonesië.

Hoe kan een RvC van niets weten?

Sindsdien is het onrustig rondom de WMD. Aandeelhouders, de provincie en de Drentse gemeenten, vrezen voor financiële consequenties voor de klanten. Ondertussen vraagt iedereen zich af hoe een directeur van de WMD zo vrij spel had in Indonesië, zonder dat iemand daar intern weet van had.
Hoogleraar De Waard vertelde de raad van commissarissen en de aandeelhouders vandaag dat hij niet snapt waarom het zo lang heeft geduurd voordat er werd ingegrepen. Het argument dat er niets van bekend was, geldt voor hem niet. "Ze hebben niks gezegd en dus weten we niks. Dat kan een raad van commissarissen nooit zeggen. Dan ga je er achteraan".

Intimidatie van de huisaccountant

Een onenigheid tussen huisaccountant PWC en de directeur zorgt er uiteindelijk voor dat de zaak in de openbaarheid komt. PWC stelt de WMD vragen. Het antwoord van de directeur is: "De gegevens over Indonesië zijn niet voor jullie bestemd." Daarop ontstaat een conflict. De PWC-accountant voelt zich geïntimideerd en legt zijn werk neer. "Wat belangrijk is voor het bedrijf WMD, moet je vertellen aan de accountant", zegt De Waard.
Lees meer: Aandeelhouders willen vanmiddag duidelijkheid over strop WMD
De Waard heeft kritiek op het functioneren van de raad van commissarissen en de aandeelhouders. En dat steekt hij vanmiddag niet onder stoelen of banken. "Er is weinig tegenspraak tegen de directeur. Er is onduidelijkheid over de rol van de commissarissen en de aandeelhouders. En er is intern onvoldoende kennis over accountancy. Hoe is het mogelijk dat de discussie over de activiteiten van de Waterleiding Maatschappij Drenthe in Indonesië pas in 2015 losbarst? Dat had al in 2012 moeten zijn".

RvC stond al snel op achterstand

Maar heeft de raad van commissarissen ooit een beeld gehad van de omvang van de projecten in Indonesië? Professor De Waard: "Ik denk dat ze nooit een idee hebben gehad van de omvang." De commissarissen stonden in deze kwestie volgens De Waard al snel op achterstand.
Het definitieve rapport van de Groningse hoogleraar is nog niet klaar. Ook aan een feitenonderzoek wordt nog gewerkt. De verwachting is dat de aandeelhouders er eind september opnieuw over zullen praten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.