Groningen schoner dankzij Drents project

De verkeerstoren van Groningen Airport Eelde (Rechten: RTV Drenthe / Fred van Os)
De verkeerstoren van Groningen Airport Eelde (Rechten: RTV Drenthe / Fred van Os)
EELDE - Een Drents idee zorgt er misschien voor dat inwoners van de stad Groningen in 2025 schonere lucht inademen.
De stad Groningen wil over een jaar of acht alle vervuilende vrachtwagens uit de binnenstad verbannen en volledig overgaan op duurzaam transport. "Het lijkt ver weg, maar 2025 is eigenlijk heel dichtbij", zegt Philip Broeksma. Hij is kwartiermaker voor het zogenaamde Living Lab Groningen Airport Eelde dat vorig jaar werd opgericht.

Samen experimenteren

In Eelde gaan studenten van de Hanzehogeschool, hoogleraren en andere onderzoekers samenwerken met onder andere bedrijven. Ook de provincie Drenthe en de gemeente Tynaarlo doen mee aan het project dat als doel heeft de omgeving van het vliegveld te ontwikkelen. "Een van de projecten is het transport in de stad Groningen duurzaam maken", vertelt Broeksma.
Het Living Lab bekijkt verder de mogelijkheden om de energie uit zonnepanelen te kunnen opslaan en hoe de oude gebouwen van de voormalige Rijksluchtvaartschool gebruikt kunnen worden.

Distributiecentrum

Een distributiecentrum op het terrein van bloemenveiling Flora Holland is een van de mogelijkheden die bekeken wordt om vervuilend vrachtverkeer de stad Groningen uit te krijgen. "Vanaf dat terrein zouden elektrische, met waterstof of met groen gas aangedreven vrachtwagens naar de stad kunnen rijden", vertelt Philip Broeksma.

Groningen doet niet mee

De gemeente Groningen speelt geen rol in het Living Lab. "We zijn benieuwd waar ze mee komen", laat woordvoerder Eddy Beuker weten. "We wachten de uitkomsten met belangstelling af."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.