Jonge kostuummakers bloemencorso Eelde begonnen met Japanse tekenfilmfiguren

EELDE - De 27-jarige Diana Spiekhout is er elk jaar zo'n halfjaar mee bezig. Kostuums bedenken, uittekenen en tenslotte in elkaar zetten. Al vier jaar zit ze in de figuratiecommissie van corsowijk Eekhoornstraat.
"Je kunt goed zijn in tekenen, maar daarmee krijg je niet altijd reactie van mensen", zegt Diana. "Op het moment dat je een kostuum draagt, wek je ook emotie op bij mensen. Dat is heel erg leuk. Als je je verkleedt als een vampier denken mensen: 'Wauw,dat is eng.'"

Japanse tekenfilms

Op haar veertiende kwam ze via jeugdvriendin Annemiek Hendriks in aanraking met het zelf maken van kostuums. Diana: "Allebei vinden we Japanse tekenfilms, anime, heel leuk. Annemiek ging naar feesten toe ter ere van de Japanse popcultuur. Daar ga je dan verkleed heen als je favoriete karakter. Toen zei ze: 'Goh Diana, kom je ook mee?'"

Luister het gesprek met Diana en Annemiek over hun kostuumhobby

Een paar jaar later kreeg ze opnieuw een uitnodiging, ditmaal voor de figuratiecommissie van het bloemencorso. "Eerst werkte ik gewoon mee als medewerker. Het plakken van spullen, nieten van laurierbladeren en prikken van bloemen", vertelt Annemiek. "Pas sinds een paar jaar dacht ik: ik heb die kostuumhobby. Waarom combineer ik dat niet met het corso?"
De meiden vinden zichzelf niet te jong om vrijwilliger te zijn. In hun wijk werken meer jongeren mee aan de praalwagen. Diana:"Je bent nooit te jong voor het corso!" En Annemiek vult aan: "Inderdaad. Als je een kram kunt vastpakken, is het goed."

Live op TV Drenthe

Zaterdag 3 september is het zover. Dan maken zestien praalwagens weer hun tocht van 2,5 kilometer door het centrum van Eelde. Het corso is die dag vanaf 14.30 uur live te zien op TV Drenthe, TV Oost, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.