Boeren willen geen nieuwe regels rondom werelderfgoed in Drenthe

Boeren willen geen extra regels (foto archief RTV Drenthe)
Boeren willen geen extra regels (foto archief RTV Drenthe)
FREDERIKSOORD - Er is een groot conflict tussen boeren en overheden over de status van werelderfgoed voor gebieden rondom Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. De boeren hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen.
De voormalige armenkoloniën in Drenthe willen in 2018 graag de Unesco werelderfgoedstatus krijgen. In dat jaar bestaat de grondlegger van de koloniën, de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord, tweehonderd jaar.
Deze titel geeft het gebied kansen om zich meer te ontwikkelen. Maar daarvoor is het wel nodig dat het erfgoed wordt beschermd. Rondom het werelderfgoed wordt daarom een zogenaamde bufferzone gemaakt.

Geen extra regels

Maar de landbouw vreest dat de bufferzones leiden tot extra regels. Ze denken verder dat hun onderneming minder waard wordt, omdat niemand die extra regels wil. Volgens de overheden is er niets aan de hand, omdat er geen extra regels bij komen. De landbouw is daar niet van overtuigd.
Burgemeester Rikus Jager heeft als bemiddelaar een poging gedaan om de partijen op één lijn te krijgen. Er zijn ook gesprekken geweest over het conflict. Maar die gesprekken hebben niets opgeleverd. Wel is er een convenant opgesteld waarin overheden en landbouw afspraken maken. Maar dit convenant is niet naar de zin van de boeren en wordt dus niet ondertekend.

Advocaat ingeschakeld door de landbouw

De landbouw heeft een advocaat in de hand genomen om een eigen convenant op te stellen. Daarin staat duidelijk dat er geen extra regels komen voor de boeren en dat dat in de toekomst ook zo blijft. Mochten deze afspraken niet worden overgenomen door de overheden, dan weten de boeren niet wat er dan gaat gebeuren. Daar wordt over nagedacht.
Vanavond zullen ze tijdens de raadsvergadering in de gemeente Westerveld aandacht vragen voor hun situatie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.