Brandweer controleert portiekflats Hoogeveen op brandveiligheid

HOOGEVEEN - Inspecteurs van de brandweer controleren de komende weken de brandveiligheid in Drenthe. Het project is begonnen in Hoogeveen waar voornamelijk portiekflats worden gecontroleerd.
Bij de controles wordt onder meer in de meterkast gekeken en wordt het fornuis gecontroleerd.

Meterkast als opslag

Controleurs van de brandweer zien bijvoorbeeld dat een meterkast als opslagplaats wordt gebruikt. "Dat zien we niet graag", zegt Klaas Postmus van de brandweer. "Als de brandweer ter plaatse moet komen, is het uitschakelen van gas en elektriciteit een van de eerste dingen die ze doen. Ze moeten er dus zo snel mogelijk bij kunnen."
Andere problemen waar de controleurs van de brandweer op stuiten zijn bijvoorbeeld aan elkaar gekoppelde stekkerdozen en gasslangen die aan vervanging toe zijn.

Vluchten

De brandweer controleert met name de portiekflats, omdat alle bezoekers dezelfde vluchtroute gebruiken als er brand ontstaat. "We willen mensen daar bewust van maken. Mensen moeten met z'n allen door die vluchtgang, dus moeten ze er op tijd bij zijn." Daarbij speelt ook de vluchttijd een rol. "Die is tegenwoordig korter omdat er in de woning veel moderne meubelen staan van moderne stoffen die zijn erg brandbaar."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.