Actiegroep voelt zich niet gehoord over omstreden bomenkap in Frederiksoord

FREDERIKSOORD - De omstreden bomenkap deze zomer in het Sterrebos van Frederiksoord blijft een twistpunt tussen een actiegroep van omwonenden en de Maatschappij van Weldadigheid. Een gesprek vanmorgen heeft de lucht niet kunnen klaren.
De maatschappij vindt dat ze het beheer van de bossen goed en volgens de regels uitvoert. "Maar we staan open voor kritiek uit de omgeving", zei voorzitter Anneke Haarsma. De actievoerders hebben daar niks van gemerkt, zeggen ze. Ze vinden dat er veel natuur naar de vernieling is geholpen en broedende vogels zijn verstoord. "Maar dat willen ze niet horen of zien."

Waarom zoveel en in de zomer?

De actiegroep begriipt nog altijd niet waarom er zoveel bomen gekapt moesten worden en dan ook nog middenin de zomermaanden. Ze vinden dat dit in het najaar of de winter moet gebeuren. Nu dit in de zomer gebeurt, verstoort dat volgens hen het broedseizoen, bospaden worden vernield middenin het toeristenseizoen en het kappen van honderd jaar oude eiken zit ze ook flink dwars.
Lees meer: Meer verzet tegen forse bomenkap Sterrebos'
Ze hoopten dat de Maatschappij van Weldadigheid na het gesprek tot inkeer zou komen en beterschap zou beloven voor het toekomstige bosbeheer. Maar de actievoerders Edo van Uchelen en Martijn Molema komen verbitterd en teleurgesteld uit het overleg van vanmorgen: "Ze waren meer toehoorder, dan dat ze echt naar ons luisterden. Ze blijven bij hun koers. Ze vinden dat er volgens de regels is gehandeld. Dus daar schieten we niks mee op. We zijn hier nog niet klaar mee."

Houtverkoop voor inkomsten

De Maatschappij van Weldadigheid is al tweehonderd jaar eigenaar van de bossen rondom het koloniedorp. Ze kapt op gezette tijden volgens een beheersplan in verschillende gebieden heel wat bomen, om het als productiehout te verkopen. Dit is een belangrijke bron van inkomsten voor het beheer van de kolonie.

Actie Code Oranje

Een groep omwonenden kwam deze zomer met de actie Code Oranje voor het Sterrebos. Ze hadden ontdekt dat er grootschalige kapplannen waren voor het historische Sterrebos. Op zo'n honderd bomen stonden oranje stippen, als teken dat ze gekapt gingen worden. Dit bos is een geliefde plek voor bewoners en recreanten. Een petitie op Facebook leverde al snel 3.500 protesthandtekeningen op. Maar voordat die ingeleverd waren, en er gepraat was, waren de bomen gekapt. De actiegroep, die zich tegenwoordig 'Ja natuurlijk Westerveld' noemt, vond dit respectloos.
Lees meer: 'Bomen Sterrenbos al gekapt voordat gesprek is geweest'
'Wel constructief'
Voorzitter Anneke Haarsma van de Maatschappij van Weldadigheid noemt het gesprek van vanmorgen met de actiegroep 'wel degelijk constructief'. "Wij staan zeker open voor suggesties hoe het beter zou kunnen. Maar we verschillen van opvatting over wat je moet verstaan onder een goed beheerbeleid voor de bossen. Dat los je niet met één gesprek op. Wel is het belangrijk te luisteren naar wat er leeft in de omgeving. En we willen daar toch echt op een respectvolle manier mee omgaan."
Dat er nu in de zomer gekapt wordt, heeft volgens Haarsma te maken met de natte herfstperiode en winters van de laatste jaren, waardoor werken in het bos dan bijna onmogelijk is. Of ze uit het conflict met de actiegroep nu een les heeft getrokken? "Nou, het enige wat ik nog eens nadrukkelijk stel is dat, als er kritiek is, de deur open staat. We kunnen er altijd over praten."

Vernieling dassentunnel

De actievoerders Edo van Uchelen en Martijn Molema willen zich nu beraden met de achterban, over welke stap ze nu verder gaan zetten, om het bosbeheer rond Frederiksoord toch aangepast te krijgen.
Van Uchelen: "Waarom moet het zo rigoureus? En waarom per se in de zomer? Natuurmonumenten, het Drentse Landschap en Landschapsbeheer doen dat ook niet. En we zijn niet tegen elke kap, maar honderd jaar oude eiken, daar moet je in onze ogen vanaf blijven." Ook hebben ze inmiddels aangifte gedaan van vernieling van een dassentunnel.

Al officiële waarschuwing

Vanwege de bomenkap heeft de Maatschappij al een officiële waarschuwing op zak, nadat de actiegroep een klacht indiende over verstoring van broedende vogels. Volgens de rijksdienst voor Ondernemend Nederland is daarmee de flora- en faunawet overtreden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.