Rechtbank laat opnieuw lid drugsbende Meppel vrij

De bende smokkelde kilo's cocaïne naar Nederland (Rechten: Pixabay)
De bende smokkelde kilo's cocaïne naar Nederland (Rechten: Pixabay)
MEPPEL - De rechtbank in Assen heeft een verdachte van de drugsbende in Meppel op vrije voeten gesteld. Een 43-jarige man uit Dronten mag het proces in vrijheid afwachten.
Een 33-jarige man uit Meppel, een 27-jarige man uit Broekhuizen en een 32-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats blijven wel vastzitten. Eerder liet de rechtbank een 52-jarige verdachte uit Almere vrij.
De man uit Dronten had vanaf 2013 een bedrijf dat zich richtte op de import van bananen uit Zuid-Amerika. Volgens het Openbaar Ministerie werd dat bedrijf gebruikt als dekmantel.

Informant

De rechters willen dat er nog meerdere getuigen worden gehoord. Onder die getuigen is de chef van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Volgens de advocaat van een van de hoofdverdachten werkte de 27-jarige verdachte uit Broekhuizen als informant bij de politie. Hij denkt dat dit onrechtmatig gebeurd is. Als de advocaat gelijk heeft, kan dat leiden tot uitsluiting van grote delen van het bewijs in de zaak. De man uit Broekhuizen legde na zijn aanhouding 38 verklaringen af over zijn medeverdachten. Ook vertelde hij waar wapens verstopt lagen en hoe de drugslijnen liepen.
Lees meer: 'Zingende' verdachte drugsbende vreest voor zijn leven
Cocaïne
De drugsbende werd vorig jaar in september opgerold na anonieme klachten en meldingen over een drugspand in Meppel. Elf verdachten werden opgepakt. Het Openbaar Ministerie verdenkt de bende van het importeren van 88 kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika. De laatste lading was verstopt in een partij kokosnoten. De bende was bezig met het voorbereiden van een nieuwe zending van vierhonderd kilo cocaïne.
Op 22 november wordt opnieuw een niet-inhoudelijke zitting gehouden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.