Henk en Jessica bouwen een duurzaam huis met echte schapenwol en hennepkalk

DE WIJK - Een duurzaam huis bouwen is niet gemakkelijk. Maar Henk en Jessica Bulder zijn al een heel eind gevorderd met de bouw van hun duurzame huis in De Wijk.
Het dak en de draagconstructie staat al, nu zijn de muren aan de beurt. Die worden van hennepkalk gemaakt, en dat is nieuw.

Ideaal bouwmateriaal

Henk Bulder: "Hennepkalk is een ideaal bouwmateriaal, het is honderd procent duurzaam. Het isoleert heel erg goed. Het neemt vocht op uit het binnenmilieu en voert dat af naar buiten. En het neemt decennialang CO2 op uit het huis. Ik bouw een huis zonder ventilatie, dus dan is dit perfect."

Frans bouwbedrijf

Op het bouwterrein in de wijk Dunningen in De Wijk, is het kleine Franse bouwbedrijf 'Le Béton Végétal Projeté' nu een week aan de slag met het hennepkalk. Bulder legde zelf de contacten. Het bedrijf heeft in 15 jaar tijd in verschillende Europese landen ondertussen 350 huizen met hennepkalkmuren gebouwd.
"We hebben zelf een manier uitgevonden om met heel weinig water het materiaal te spuiten", vertelt Laurent Goudet van het Franse bedrijf. "De eerste drie uur is het dan nog heel goed te bewerken en na een paar dagen is het helemaal uitgehard."

Warmte-isolatie

De bouwvakkers mixen de hennep en de kalk ter plekke. En de vezels die na het sprayen op de grond vallen kunnen worden hergebruikt. Vooral in huizen met een houten skeletstructuur is het goed toepasbaar, zegt Goudet, want de muren blijven licht. Goudet: "En toch kun je voor voldoende massa zorgen om een goede warmte-isolatie te krijgen."

Duurzaam met schapenwol

Het huis is op verschillende manieren duurzaam. Metaal gebruikt Bulder bijvoorbeeld zo weinig mogelijk, omdat de productie daarvan niet milieuvriendelijk is. Voor de isolatie van het dak koos hij voor echt schapenwol in plaats van glaswol. En het regenwater vangt hij op en gaat via een grindbed naar een warmtewisselaar om het te gebruiken voor de vloerverwarming.

Combinatie van technieken

"Ik gebruik alleen maar duurzame materialen en allerlei duurzame technieken", vertelt Bulder. "En dan combineer ik ze op een zodanige manier dat ik maximaal profijt heb en minimaal energieverbruik. Daarom heb ik ook rondhouten gebinten gebruikt, omdat die ronde balken bij dezelfde diameter sterker zijn. De constructie wordt er lichter van."
Alles is zo van tevoren uitgedacht. "En dan loop je nog wel tegen zaken aan dat de fabriek het niet kan leveren, of zoals met de hennepkalk, dat er in Nederland en ook in België geen bedrijf is die de hennepkalk ter plekke kan spuiten. Dus dan doen we het maar zelf."

'Ik ga wel heel ver'

"Ik heb een gasdichte vloer met schuimbeton, omdat dat heel licht is. Zonder wapening ook. En daardoor voorkom je toch dat je radon-gas in je huis krijgt", aldus Bulder. Radon is een gas dat van nature vrijkomt uit de bodem en uit bouwmaterialen zoals beton, baksteen en natuursteen. "Dus dit is het eerste huis dat zonder ventilatie kan worden gebouwd, omdat dat niet nodig is op deze manier. Ik ga wel heel ver met duurzaamheid", erkent Bulder.
Juist omdat nog heel weinig duurzaam wordt gebouwd, is de bouwprijs wel hoger. Bulder schat in dat dat de helft meer is dan wanneer hij een vrijstaand huis van deze omvang volgens de traditionele manier zou hebben gebouwd.
Bulder hoopt dat hij volgend jaar juni het huis kan gaan bewonen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.