Boeren zijn schade door dassen zat: 'Ik ben een halve hectare maïs kwijt'

WAPSERVEEN - Schade aan gewassen door beschermde dieren zoals de das. Boeren zijn het zat. Een van hen is Arend-Jan Booij uit Wapserveen. "Van mijn dertien hectare maïs ben ik een halve hectare kwijt door de das", zegt Booij.
Boerin Yvonne Oosterhuis uit Wittelte heeft dezelfde ervaring, Oosterhuis: "In elk perceel komen we ze tegen. De das heeft het jarenlang te goed gehad, en nu zijn het er zoveel dat ze overlast veroorzaken."

Maatregelen

De Flora- en faunawet beschermt de das. "Dat mag wel eens veranderen", zegt Yvonne Oosterhuis. "Echt, ik vind het een supermooi dier, maar nu zijn andere maatregelen nodig om de overlast tegen te gaan."

Geen invloed

De provincie Drenthe kan niet zoveel doen. "Het is rijksbeleid, de faunawet", zegt een woordvoerder van natuurgedeputeerde Henk Jumelet. "Daar hebben we als provincie dus weinig invloed op."

Ingewikkeld

Wat in Drenthe wel is geregeld, is dat een boer bij schade de taxatiekosten van 300 euro terugkrijgt. "Dat scheelt in ieder geval al", zegt Yvonne Oosterhuis. "Maar daarnaast is het invullen van de formulieren erg ingewikkeld en dekt de vergoeding niet alle schade."
Dat is volgens de boeren ook reden waarom er zo weinig schademeldingen zijn. "En dat is weer het argument in Den Haag", zegt Arend-Jan Booij. "Er is geen probleem of overlast, want het aantal meldingen hier is niet groter dan op andere plaatsen."

Probleem

Het lijkt een soort kip-of-ei-verhaal. "Precies. Daarom willen we collega-boeren stimuleren om ook meteen te melden als ze schade hebben door de das", zegt Oosterhuis. "Mijn doel is om in kaart te brengen hoeveel het er hier in de regio zijn. Dan wordt wel duidelijk dat we hier een probleem hebben en dat er iets moet gebeuren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.