Stelling: Er moet meer geld naar de bestrijding van laaggeletterdheid

In Drenthe is 11 tot 13 procent laaggeletterd (Rechten: Roy van Gool / RTV Drenthe)
In Drenthe is 11 tot 13 procent laaggeletterd (Rechten: Roy van Gool / RTV Drenthe)
ASSEN - Zo'n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Dat aantal neemt volgens Stichting Lezen & Schrijven toe.
Prinses Laurentien, erevoorzitter van de stichting, wil ieder jaar honderdduizend mensen scholen om die toename te stoppen. Dat is vier keer zoveel als het aantal mensen dat nu bereikt wordt. Dat zei ze gisteren bij de start van de Week van de Alfabetisering.
In Drenthe is 11 tot 13 procent laaggeletterd, dat ligt rond het landelijk gemiddelde. Dat geeft wel een vertekend beeld, want in bijvoorbeeld de gemeenten Noordenveld en Meppel ligt het percentage een stuk lager. De regio's Zuidoost-Drenthe en Hoogeveen hebben juist relatief veel laaggeletterden.

Stelling

Staatssecretaris Jetta Klijnsma maakte gisteren bekend dat 350.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor een project dat laaggeletterden uit de armoede en schulden moet krijgen. Zo wordt een deel van hun schuld kwijtgescholden als ze onder meer taallessen volgen.
Is dat bedrag genoeg, of zou er juist meer geld beschikbaar moet worden gesteld?

Leste Ronde

Meepraten over de stelling van vandaag? Bel in de Leste Ronde tussen 17.30 en 18.00 uur naar 0592-331188 of kijk op Facebook.com/rtvdrenthe en laat uw reactie achter.

Vorige stelling

Gisteren vroegen we u of het eigen risico moet blijven om de zorg betaalbaar te houden. Bijna 17 procent was het daarmee eens, ruim 83 procent oneens. In totaal brachten 1.613 mensen hun stem uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.