Laaggeletterdheid neemt toe: 'Een schrikbarend aantal'

ASSEN - Het aantal laaggeletterden in Nederland groeit. In Noord-Nederland zelfs nog iets sterker dan in de rest van het land.
In Drenthe is zo'n 12 procent laaggeletterd. Dat ligt rond het landelijk gemiddelde, maar geeft een vertekend beeld. In gemeenten zoals Noordenveld en Tynaarlo ligt het percentage tussen de 5 en 8 procent, in Hoogeveen rond de 13 procent en in de regio Zuidoost-Drenthe zelfs rond de 16 procent.

'Schrikbarend aantal'

Prinses Laurentien deed gisteren als erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven een oproep om de toename van laaggeletterdheid te stoppen. Ze deed dat bij het begin van de Week van de Alfabetisering. In heel Nederland zijn 2,5 miljoen laaggeletterden. "Dat is een schrikbarend aantal", zegt prinses Laurentien. "Het is meer dan we lange tijd hebben gedacht."
Volgens de prinses is laaggeletterdheid een onzichtbaar probleem en is er veel schaamte voor. "Dan kom je in een spiraal terecht."

'Schaamte neem je niet zomaar weg'

In Drenthe gebeurt veel om de toename te stoppen, zegt prinses Laurentien. "Er is een bondgenootschap met onder meer gemeenten, bibliotheken, roc's en bedrijven."
De prinses waarschuwt wel dat de aanpak iets van de lange adem is. "Schaamte neem je niet zomaar weg. Mensen die het jarenlang verborgen hebben gehouden, hebben ook langer de tijd nodig."

'Torenhoge schulden'

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen bijvoorbeeld schulden of gezondheidsproblemen krijgen. "Gisteren was er een vrouw die vertelde dat ze dacht dat ze een ziektekostenverzekering afsloot, terwijl het een lening bleek te zijn. Toen zat ze met torenhoge schulden", vertelt prinses Laurentien.
Stichting Lezen & Schrijven wil ieder jaar honderdduizend mensen scholen om de toename van laaggeletterdheid te stoppen. Dat is vier keer zoveel als het aantal mensen dat nu bereikt wordt.
Ook zijn er zogeheten taalambassadeurs die hun verhaal vertellen. "Ze geven een gezicht aan laaggeletterdheid. Mensen die zo'n last stilletjes met zich meedragen krijgen zo een zetje, zodat ze zeggen: hé, hij durfde het ook en is vooruitgegaan", zegt de prinses.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.