Overheid wil Drentse boeren aan de soja

Soja (Rechten: Agrifirm Group)
Soja (Rechten: Agrifirm Group)
ASSEN - Op Nederlandse landbouwgrond moet binnen enkele jaren 10.000 hectare soja geteeld worden. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft de overheid met medewerking van de provincies Drenthe, Groningen en Friesland en Agrifirm de Green Deal Soja opgesteld.
"Soja is een belangrijke grondstof voor productie van veevoer en het wordt ook in voedingsmiddelen voor mensen gebruikt", vertelt Ruud Tijsen van Agrifirm. Volgens Tijsen is er steeds meer vraag vanuit de markt naar regionale producten. "Granen zijn wel beschikbaar, maar eiwitten niet en daar is soja geschikt voor."

Mediterraan gewas

Soja wordt voornamelijk verbouwd in Noord- en Zuid-Amerika, maar ook Drenthe is geschikt om het gewas te telen, zegt Tijsen. "Het is een mediterraan gewas, maar dertig jaar geleden stond er ook geen maïs in Nederland. Dat is ook zo'n gewas en nu kunnen we het niet meer wegdenken."
Wel moet eerst onderzocht worden welke soja-rassen geschikt zijn om in Drenthe te verbouwen. "Het is ook onderdeel van de Green Deal om geld vrij te maken voor dat soort onderzoek", aldus Tijsen.

Proeven

Op meerdere plekken in Drenthe worden al proeven gedaan met het verbouwen van sojabonen. "Vorig jaar zaten tientallen boeren in dat project. Dit jaar hebben we wat minder boeren gekozen, maar die verbouwen meer hectare."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.