Veroordeelde verkrachter van meisje uit 2e Exloërmond is zoek

Veroordeelde verkrachter verdwenen (Rechten: RTV Drenthe)
Veroordeelde verkrachter verdwenen (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN – De 63-jarige Duitser Herbert R. die is veroordeeld tot 11,5 jaar cel voor de ontvoering en verkrachting van een meisje uit 2e Exloërmond in 2007 is verdwenen. Dat bleek vandaag tijdens een zitting bij de rechtbank in Assen.
De man was overgeplaatst naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede, maar is daar na een paar dagen vertrokken.

Verkracht

R. trok op 4 oktober 2007 het 12-jarige meisje bij Exloo van haar fiets. Hij nam haar mee in zijn auto, bedreigde haar met een mes en verkrachtte haar. Het meisje bonkte op de autoramen en schreeuwde zo hard dat voorbijgangers haar in de gaten kregen en de politie belden.

Vriendinnetje Suzanne Wisman

Het kind stond doodsangsten uit, omdat ze vreesde dat het met haar net zo zou aflopen als met Suzanne Wisman, die in december 2006 werd verkracht en daarna vermoord. Het slachtoffer was een vriendinnetje van Suzanne.
De man werd nog dezelfde dag opgepakt en bleek ook in Duitsland te zijn veroordeeld voor zedenzaken. In 2008 veroordeelde de rechtbank in Assen hem tot tien jaar cel. In hoger beroep werd het 11,5 half jaar. Hij heeft de verkrachting bij Exloo altijd ontkend.
Lees meer: 12jaar voor ontvoering en verkrachting
Opnieuw de cel in
Vorig jaar had de man twee derde deel van zijn straf uitgezeten en werd hij overplaatst naar een kliniek in Almelo voor behandeling en resocialisatie. Eind juli dit jaar verhuisde hij naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede. Daar verdween hij vijf dagen na aankomst.
Het Openbaar Ministerie wil nu dat hij opnieuw een jaar de cel in gaat, omdat hij zich niet aan de afspraken houdt. Omdat hij onvindbaar is staat hij gesignaleerd bij de politie en loopt een arrestatiebevel.

Pakje sigaretten

In de rechtszaal vertelde R.’s begeleider van de reclassering dat hij zich grote zorgen maakt om de man, die volgens hem altijd goed meewerkte met de behandeling. “Hij heeft al zijn spullen achtergelaten, zelfs zijn pakje sigaretten, dat hem heilig is.”
De begeleider verwacht niet dat de man opnieuw een zedendelict zal plegen. In de gevangenis en de kliniek heeft hij enkele hersenbloedingen gehad, waardoor zijn gezondheid zwak is en hij weinig kan. Ook slikt hij libidoremmende medicijnen. De reclasseerder zei te hebben gehoord dat R. in de kliniek in Almelo werd bedreigd. Hij vermoedt dat R. mogelijk in Apeldoorn zit, maar sluit ook niet uit dat hij een ongeluk heeft gehad.

Uitspraak

De raadkamer van de rechtbank in Assen beslist over twee weken of de Duitser weer achter de tralies verdwijnt als hij wordt gevonden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.