Duitse gast tijdens 'Stadskanaal Onder Stoom'

STADSKANAAL/HASELÜNNE - Een speciale Duitse gast dit jaar bij 'Stadskanaal Onder Stoom' van museumspoorlijn STAR. Stoomlocomotief 'Niedersachsen' uit 1922 komt reizigerstreinen trekken tijdens het treinenevenement op 17 en 18 september.
De 'Niedersachsen' is van de
, die er toeristen mee vervoert tussen Meppen en Essen (Oldenburg). Het is voor het eerst dat de Eisenbahnfreunde Hasetal te gast zijn bij de STAR.
Voor de fotograferende of filmende spoorliefhebber zal de loc een week eerder op 10 september een speciale fotorit met een bijpassende goederentrein rijden. De gastloc met haar personeel komt vanavond aan in Stadskanaal voor voorbereiding en proefritten.

130 ton stoomgeweld

Het paradepaardje van de museumspoorlijn zelf zal ook rijden tijdens Stadskanaal Onder Stoom: de 130 ton wegende stoomlocomotief 52 8060. De andere bekende loc, 'De Rus', zal niet in actie komen vanwege een grote revisie, maar is wel te bezichtigen in de werkplaats.
Tijdens het evenement zal de STAR een intensieve dienstregeling met zowel stoom-, als dieseltreinen rijden op de trajecten Stadskanaal - Musselkanaal en Stadskanaal - Veendam. In Veendam is er aansluiting op de treinen van Arriva.

Niet alleen treinen

Behalve treinen zijn er ook stoomlocomobielen en stoomtractoren te zien. Stoomradarboot de Jonge Wachter uit Zuidlaren is ook te gast voor rondvaarten. Op zaterdag aan het eind van de middag is er een optocht van stoomvoertuigen door het centrum van Stadskanaal.

Volgend jaar: extra uitpakken

De museumspoorlijn STAR viert in 2017 haar vijfentwintig jarig bestaan. Vanwege dit jubileum zal het museum dan in het derde weekeinde van september zeer groot uitpakken tijdens Stadskanaal Onder Stoom 2017 met gasttreinen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.