Rijkswaterstaat eist verwijdering TT-borden: Assen weigert

ASSEN - De strijd over wel of geen verwijsborden naar het TT Circuit tussen Rijk, gemeente Assen en de provincie krijgt een vervelend staartje.
Rijkswaterstaat eist dat Assen twee illegaal geplaatste borden weghaalt. Maar die weigert dat.


'Teleurstellend'

Gevolg is nu dat Rijkswaterstaat dreigt zelf de twee verwijsborden, die langs de A28 en de N33 staan, weg te halen op kosten van de gemeente. Wethouder Harmke Vlieg van Assen vindt dat geen manier van doen. "Wij vinden het ronduit teleurstellend dat wij geen verwijsborden mogen plaatsen, omdat wij geen 1,5 miljoen bezoekers trekken. Samen met de provincie leggen we ons daar niet bij neer."
Ze reageerde op vragen van D66 in de raad van Assen. Die wil net als alle andere partijen in de raad dat de gemeente ervoor zorgt dat er goede verwijsborden komen langs de A28 en de N33 naar de nieuwe afslag van het TT Circuit bij Assen-Zuid.

Geen toestemming

Maar het Rijk weigert daar toestemming voor, omdat er geen 1,5 miljoen bezoekers per jaar naar het TT Circuit komen. Alleen zoveel bezoekers rechtvaardigen volgens het ministerie speciale verwijsborden. De bruingekleurde verwijzingen naar de TT-afslag, die Assen zelf inmiddels had aangebracht, moeten daarom ook weg, zo zegt het Rijk.
Lees meer: 'We zijn een dunbevolkt gebied, we vragen niet te veel'
Assen doet dat voorlopig niet. Wethouder Vlieg wil samen met de provincie eerst wachten op een motie in de Tweede Kamer, die is aangekondigd door VVD-kamerlid Erik Ziengs over de kwestie. "We laten de democratie eerst haar werk doen en hopen dat de minister nog van gedachten verandert. De borden blijven dus gewoon staan", zegt Vlieg strijdvaardig.
Bizar
Ze noemt de kwestie 'bizar'. "Wij vragen ons af, welke attracties allemaal ook echt 1,5 miljoen bezoekers trekken, die wel een verwijsbord hebben. Waar gaat dit over. Ik vind het zo onredelijk, dat het ook echt een reden is om vol te houden." Als er toch een gepeperde rekening volgt van Rijkswaterstaat, voor de kosten van het laten verwijderen van de borden, is Vlieg daar snel klaar mee: "Die gaan we dus niet betalen."

Aangifte

Volgens CDA-fractievoorzitter Eddy de Korte is er maar één reactie mogelijk, als Rijkswaterstaat toch de borden verwijdert, en vervolgens Assen daarvan de rekening presenteert. "Meteen aangifte doen van diefstal zodra de borden verdwenen zijn. Dat zal ze leren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.