Onrust over gaswinning bij Assen door flyers makelaar

De NAM is al een tijdje bezig met de voorbereiding van de gaswinning bij Assen-Noord (Rechten: NAM)
De NAM is al een tijdje bezig met de voorbereiding van de gaswinning bij Assen-Noord (Rechten: NAM)
ASSEN - Flyers van een makelaar zorgen voor veel onrust in de Asser wijk Marsdijk over de gaswinning van de NAM bij Assen-Noord. De makelaar adviseert huiseigenaren met het oog op de gasboring een taxatierapport van hun woning te laten maken. Ze zijn dan goed voorbereid op eventuele aardbevingen en schadeprocedures.
De makelaar waarschuwt in
voor Groningse toestanden als straks de gaswinning in volle gang is en er door aardbevingen ineens scheuren ontstaan in hun huis. Voor bijna driehonderd euro kunnen ze door het makelaarskantoor een nulmeting laten doen van hun huis.
Met dit zogeheten statustaxatierapport zouden ze goed bewijsmateriaal in handen hebben, als ze in een juridisch gevecht met de NAM verwikkeld raken over afhandeling van de schade.

Verontrust

Volgens PvdA-raadslid Luc Rengers zijn veel bewoners door de makelaarsfolder, die huis-aan-huis in het toekomstige winningsgebied is verspreid, zeer verontrust geraakt. Mede namens D66 wil hij weten wat het advies wordt van het college van B en W richting de NAM en de minister van Economische Zaken over de gaswinning.
Lees meer: NAM maakt zich klaar voor gaswinning in Assen-NoordOmgekeerde bewijslast?
Rengers: "Lokale overheden mogen voortaan advies geven over zo'n winningsplan. In hoeverre gaat het college vragen of bij de komende gaswinning onder Marsdijk, Loon en een deel van het Noorderpark voor gedupeerden met schade straks ook de omgekeerde bewijslast geldt, zoals in Groningen? De NAM moet dan bewijzen dat de schade aan huizen door iets anders is veroorzaakt dan gaswinning", aldus Rengers. "Die makelaar adviseert dus nu al om zo'n taxatie uit te laten voeren tegen een prijs van honderden euro's. Wat adviseert het college?"

Nog niet aan zet
Wethouder Harmke Vlieg kon daar nog weinig over zeggen, omdat Assen nog niet aan zet is. "We snappen dat organisaties bewoners benaderen. Of het nu makelaars zijn, of milieuorganisaties. Wij wachten tot wij aan bod zijn voor de adviesaanvraag. Eerder kunnen wij niet iets doen."
Wel zal Assen volgens Vlieg er bij de NAM in elk geval op aandringen om schade zoveel mogelijk te voorkomen. "En als er wel schade is, willen wij dat vlot afgehandeld hebben", aldus Vlieg.
Er ligt al maanden een winningsplan van de NAM voor Assen-Noord bij het ministerie van Economische Zaken. Maar daar is nog steeds niet over beslist.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.