Eerste zelfrijdende bussen rijden vanaf vanmiddag in Appelscha

In de bus passen zes passagiers en een steward (Rechten: Gemeente Ooststellingwerf)
In de bus passen zes passagiers en een steward (Rechten: Gemeente Ooststellingwerf)
APPELSCHA - Rijden er over enige tijd zelfrijdende bussen door de landelijke gebieden in Drenthe? Minister Melanie Schultz-Van Haegen van Infrastructuur en Milieu ziet dat wel zitten. Vanmiddag start in Appelscha een proef met twee bussen zonder chauffeur.
De bus gaat als proef zes weken tussen het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en de Wester Es rijden.
Lees meer: Zelfrijdende bussen rijden vanaf half september door Appelscha
Steward houdt bus in de gaten
In de bus, die rijdt op elektriciteit, is ruimte voor zes passagiers. Daarnaast rijdt een steward mee, die in geval van nood de bus kan stilzetten. De zelfrijdende shuttles rijden alleen overdag en bij goed weer en hebben een maximum snelheid van vijftien kilometer per uur.

Minister ziet kansen

De provincies Drenthe, Groningen en Friesland willen de proefregio worden voor zelfrijdend vervoer. Daarbij krijgen de provincies steun van Minister Melanie Schultz-Van Haegen. "Voor landelijke gebieden in Groningen, Drenthe en Friesland kunnen zelfrijdende voertuigen bijdragen aan een grotere mobiliteit voor bewoners die bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking aangewezen zijn op het openbaar vervoer", zei zij tegen Omrop Fryslan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.