Koper Attero krijgt ook zorg over de VAM-berg

ASSEN/WIJSTER - Een koper van afvalverwerker Attero in Wijster krijgt ook de zorg over de vuilstort op de VAM-berg. De nieuwe eigenaar moet er voor zorgen dat de berg goed wordt afgesloten en beheerd.
Dat zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe.
Attero maakte vanmiddag bekend dat er veel internationale belangstelling bestaat om de afvalverwerker te kopen, onder meer van afvalverwerkers uit Azië en Europa.

Goed beheer van de VAM-berg

"We hebben afspraken met Attero over hoe ze nog mogen storten op de VAM-berg en de sluiting en afwerking van de stortplaats in 2032", zegt Stelpstra. Attero moet ook geld reserveren voor het beheer na 2032. Ook als het bedrijf wordt verkocht zullen die afspraken blijven staan, volgens Stelpstra. "Wij zitten er bovenop dat Attero ervoor zorgt dat die afspraken overgedragen worden op een nieuwe eigenaar."
Attero kan er ook voor kiezen om bij de verkoop geld aan de provincie te geven voor het beheer van de VAM-berg na 2032, zegt Stelpstra. De provincie wordt dan eigenaar van de gesloten vuilstortplaats.

Geen invloed op import buitenlands afval

Als Attero wordt verkocht aan een buitenlandse afvalverwerker heeft de provincie geen invloed op de import van afval dat in de vuilverbrandingsinstallatie verwerkt wordt. "Maar nu komt er ook al Engels afval in de verbrander in Wijster terecht. Afval is handel en Attero is een commercieel bedrijf. Uiteraard moet de overheid er wel op toezien dat import en verbranding van het afval volgens de regels verloopt."

Waterland

Attero is eigendom van investeringsmaatschappij Waterland. Die nam het bedrijf ongeveer drie jaar geleden voor 170 miljoen euro over van een groep gemeenten en provincies. Waterland wil nu winst halen uit verkoop. Eerder dit jaar maakten vakbond FNV en de VVD in Provinciale Staten zich zorgen over mogelijke leegroof van Attero door Waterland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.