ChristenUnie en CDA bezorgd over regionale media

Politieke partijen maken zich zorgen over de journalistiek (Rechten: archief RTV Drenthe)
Politieke partijen maken zich zorgen over de journalistiek (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Een aantal partijen in Provinciale Staten is bezorgd over de onafhankelijke journalistiek. Ook maken die partijen zich zorgen over het steeds kleiner wordende media-aanbod.
De komende forse bezuiniging bij RTV Drenthe en de bezuinigingen de afgelopen jaren bij de regionale kranten zijn slecht voor het aanbod, de journalistiek en voor de leefbaarheid in onze provincie, vinden de ChristenUnie en het CDA. Zij vroegen cultuurgedeputeerde Cees Bijl of en hoe provincie kan bijdragen.

Forse bezuinigen regionale media

De regionale omroepen moeten in 2017 samen 17 miljoen euro bezuinigen: RTV Drenthe bijna 1,1 miljoen euro en RTV Noord ruim een miljoen euro. Beiden horen zowel qua budget als personeel bij de kleine regionale omroepen.
De redacties van het Dagblad van het Noorden en Boom Pers (onder meer Meppeler Courant) zijn de afgelopen jaren al fors kleiner geworden door bezuinigingen.

Onderzoek van universiteit

Bijl heeft de Rijksuniversiteit Groningen al onderzoek laten doen naar het regionale media-aanbod en de verschraling van de regionale journalistiek. Hij komt binnenkort met de resultaten naar de Staten en met een medianotitie.

Provinciale steun voor RTV Drenthe?

De ChristenUnie wil dat Bijl gaat bekijken hoe RTV Drenthe geholpen kan worden de bezuinigingen het hoofd te bieden, naast de bijdrage die de omroep uit Den Haag ontvangt. Het CDA gaat een stap verder. De christen-democraten vinden nu al dat de huidige positie van RTV Drenthe en de komende bezuiniging om een structurele bijdrage van de provincie vraagt.
GroenLinks wil een noordelijk mediafonds om de onafhankelijke regionale journalistiek te versterken. D66 zinspeelde op een fonds voor onafhankelijke regionale onderzoeksjournalistiek.
De VVD is terughoudend. Ze vindt de rol van RTV Drenthe belangrijk, maar in de financiering van de omroep moet de provincie geen rol spelen, omdat dat de taak van Den Haag is. De SP vindt ook dat dit landelijk geregeld moet worden, maar wil wel meedenken over oplossingen.

GS: Drenthe moet eigen omroep houden

Gedeputeerde Bijl is helder over RTV Drenthe. "Onze provincie moet een eigen omroep houden. Of we er financieel nu wel of niet over gaan, vind ik niet zo belangrijk. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft aan staatssecretaris Sander Dekker gevraagd de bezuiniging van 17 miljoen in de ijskast te zetten."
Steun aan kranten is volgens Bijl een ander verhaal, omdat het geen publieke, maar wel een belangrijke journalistieke voorziening is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.