Dassen beschadigen graven op kerkhof Dwingeloo

DWINGELOO - Een dassenfamilie bouwt een burcht op de begraafplaats in Dwingeloo en richt daar behoorlijke schade aan. De gemeente Westerveld staat machteloos.
"De das is beschermd, en dus moeten we lijdzaam afwachten tot we ontheffing krijgen het dier te verjagen", zegt wethouder Homme Geertsma.

Gaten

Op een paar plekken op de begraafplaats is duidelijk te zien dat dassen zich aan het vestigen zijn. Bij een aantal grafmonumenten zijn behoorlijke gaten gegraven.
Rond die plekken heeft de gemeente een roodwit lint gespannen. "Je mag het dier niet verstoren. Daarom hangt dat lint er", zegt Geertsma. Maar de wethouder heeft er een dubbel gevoel bij.

Ontheffing

"Ik voel me net een boer. Mijn gewas wordt beschadigd en ik sta met de rug tegen de muur, ik mag niets doen", zegt Geertsma. De gemeente Westerveld heeft inmiddels ontheffing aangevraagd om de das aan te pakken, maar voordat er wat kan gebeuren zijn er vier tot zes weken voorbij.

Afrastering

Als de das eenmaal verdreven is, wil Geertsma maatregelen nemen. "Een afrastering rond de begraafplaats. En die moet ook nog eens veertig centimeter de grond in. Al met al gaat ons dat rond de tienduizend euro kosten die we nergens op kunnen verhalen", zegt Geertsma.

Gevoelig

De situatie ligt extra gevoelig omdat het om een kerkhof gaat. De provincie zal daarom het verzoek voor ontheffing om de das te verjagen met voorrang behandelen. "We hebben nabestaanden al wel geïnformeerd. Ik weet niet hoe mensen hebben gereageerd, maar ik neem aan dat ze wel begrip voor de situatie hebben, hoe pijnlijk misschien ook", zegt Geertsma.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.