Minister Kamp zet plannen voor windturbines in Veenkoloniën door

VEENKOLONIËN - In de Veenkoloniën komt een windpark met tientallen windturbines. Minister Kamp van Economische Zaken legt de vele kritieken naast zich neer en voert zijn plannen voor het gebied grotendeels door.
De minister (VVD) past zijn plannen op drie punten aan, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In
zouden twee rijen windmolens komen, waardoor inwoners ingesloten raakten. De zuidelijke rij wordt nu geschrapt. Daardoor komt het aantal turbines in het gebied uit op 45, in plaats van 50.
"Dat is voor mij een groot probleem omdat ik bezig ben met de overgang naar duurzame energie", zegt Kamp. "Iedereen wil meer duurzame energie, maar als het dichtbij komt, kijk je naar wat het voor jou betekent." De vijf windmolens moeten ergens anders in de provincie gecompenseerd worden. "Ik ga kijken waar en hoe dat gerealiseerd kan worden. We gaan kijken wat de beste plek daarvoor is."

Geen zonnepanelen

In plaats van windenergie pleiten inwoners van de gebieden voor zonne-energie. Maar dat is geen optie volgens Kamp. "Ik wil wel zonneparken, maar ik wil geen zonnepanelen in plaats van windmolens", zegt hij. "We hebben afspraken gemaakt over windenergie. We gaan niet het ene voor het andere inwisselen."

Astron

Daarnaast heeft Kamp afspraken gemaakt met het bestuur van Astron, omdat de molens de LOFAR-telescoop kunnen verstoren.
Tot slot worden veranderingen doorgevoerd wat betreft verlichting van de turbines. Normaal gesproken knipperen er 's nachts rode lampen, maar in de plannen van Kamp branden die lampen continu. Bij helder weer wordt de verlichting gedimd.
Lees meer: Gedeputeerde over windmolenbesluit: Minister is aan twee bezwaren tegemoetgekomen
Subsidie
De plannen voor het park moesten voor begin deze week worden ingevoerd, anders zouden initiatiefnemers een miljoenensubsidie mislopen. Daarmee zou het project niet voor 2020 afgerond kunnen worden.
Door het schrappen van een rij windmolens in Drouwenermond behaalt de provincie misschien niet het afgesproken aantal megawatt. De minister gaat met gedeputeerde Stelpstra in gesprek over een eventuele oplossing. De provincie heeft naast de Veenkoloniën alleen Zuidoost-Drenthe aangewezen als zoekgebied.
Lees meer: Protest tegen windmolens: 'Ik leg mijn hoofd niet in de schoot'
Omstreden plannen
De plannen voor windmolens kunnen al jarenlang rekenen op veel kritiek. Omwonenden, gemeenten en de provincie keerden zich tegen de omstreden plannen. Zo werden rechtszaken aangespannen en zienswijzen ingediend, maar zonder resultaat. Actievoerders kunnen nu opnieuw naar de rechter. "Dit plan wordt opnieuw ter inzage gelegd en mensen die het er niet mee eens zijn, kunnen naar de Raad van State", zegt Kamp.
De volledige brief van het ministerie van Economische Zaken is hier te lezen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.