Gedeputeerde over windmolenbesluit: Minister is aan twee bezwaren tegemoetgekomen

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (Rechten: archief RTV Drenthe)
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Gedeputeerde Tjisse Stelpstra vindt het een mooi gebaar dat minister Henk Kamp de windmolenplannen op enkele punten heeft gewijzigd.
"We hadden drie bezwaren ingediend", zegt hij. "Aan twee van die bezwaren is hij tegemoetgekomen." In Drouwenermond zouden twee rijen windmolens komen, maar de zuidelijke rij wordt nu geschrapt.

LOFAR-telescoop

Ook zijn er afspraken gemaakt met het bestuur van Astron, omdat de molens de LOFAR-telescoop kunnen verstoren. In een convenant is nu afgesproken dat de windmolens geen nadelige gevolgen mogen hebben voor de telescoop. "LOFAR en de initiatiefnemers hebben gezegd dat zij het zien zitten om het plan samen vorm te geven."
De provincie wilde ook dat er betere afspraken gemaakt zouden worden over de afstanden van windmolens tot de bebouwing bij Nieuwediep. Minister Kamp gaat daar niet in mee.
Lees meer: Minister Kamp zet plannen voor windturbines in Veenkoloniën door
'Hoogst haalbare'
Volgens Stelpstra is dit het hoogst haalbare voor Drenthe, maar zegt dat er geen sprake is van blijdschap. "We weten dat het plan op veel weerstand stuit in het gebied, dus of je er echt blij om moet zijn... Maar ik vind het belangrijk dat minister Kamp een luisterend oor heeft geboden."
De gedeputeerde had onlangs een gesprek met de minister. "Hij heeft niet alleen naar de technieken gekeken, maar ook naar de argumenten. Want het gaat hier wel om mensen. Dat heb ik ook nadrukkelijk tegen hem gezegd."
Lees meer: Protest tegen windmolens: 'Ik leg mijn hoofd niet in de schoot'
'Goede ontwikkeling
In de Statencommissie van vorige week gaf Stelpstra nog aan gereserveerd te zijn. "Het kon toen nog alle kanten op", vertelt hij. "Maar ik vind het een goede ontwikkeling dat de minister deze beweging heeft gemaakt."
Door het schrappen van een rij molens in Drouwenermond is het mogelijk dat de provincie het afgesproken aantal megawatt niet haalt. Stelpstra en Kamp praten binnenkort over een eventuele oplossing. Naast de Veenkoloniën wees de provincie ook de regio Zuidoost-Drenthe aan als zoekgebied. "Maar we hebben de opgave voor heel Drenthe. En Drenthe is groter dan alleen de regio zuidoost."

Reactie gemeente Borger-Odoorn

Wethouder Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn is niet blij met het besluit. "Ik vind dit niet voldoende. Maar voor de mensen die het aangaat in het gebied is het in ieder geval iets positiefs", doelt hij op de inwoners van Drouwenermond.
Voor Borger-Odoorn lijkt het nu einde verhaal te zijn. "Wij hebben onze zienswijze ingediend, dat was voor ons het eindstation. Wij mogen niet naar de Raad van State stappen."
Omwonenden kunnen volgens Buijtelaar nog wel bij de Raad van State terecht. De gemeente wil, waar nodig, mensen ondersteunen. "Als we kunnen helpen is dat altijd goed. Je kan bijvoorbeeld altijd advies geven. Maar vlak niet uit hoe veel kennis inmiddels in het gebied is."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.