Minister Kamp: Zonne-energie geen alternatief voor geschrapte windmolens

DROUWENERMOND - Minister Henk Kamp van Economische Zaken schrapt vijf windmolens bij Drouwenermond, maar daarmee is de kous niet af.
De geschrapte molens moeten namelijk ergens anders in Drenthe gecompenseerd worden. "Ik zal gaan kijken waar en hoe dat gerealiseerd kan worden”, zegt Kamp op Radio Drenthe. "We gaan kijken wat de beste plek daarvoor is."
Heroverwogen

De vijf windmolens ten zuiden van Drouwenermond worden geschrapt omdat daar stevig op aangedrongen is in meerdere zienswijzen, volgens Kamp. Na gesprekken met gedeputeerde Tjisse Stelpstra heeft Kamp het plan heroverwogen.
"Je kijkt naar regels die er zijn qua geluid en afstand tot woningen en je kijkt naar bijvoorbeeld het advies van de MER-commissie over de gevolgen voor het milieu. Op basis daarvan heb ik gedacht dat als er molens geschrapt moeten worden, deze lijn het beste zou zijn."
​Lees meer: Minister Kamp zet plannen voor windturbines in Veenkoloniën door'Zonne-energie geen optie'
Sommige inwoners van de aangewezen gebieden pleiten voor zonnepanelen in plaats van windmolens. Maar dat is geen optie voor de minister. "Ik wil wel zonneparken, maar ik wil geen zonnepanelen in plaats van windmolens”, zegt hij. "We hebben afspraken gemaakt over windenergie. We gaan niet het ene plan voor het andere inwisselen.”
Initiatieven voor zonneparken zijn volgens Kamp wel van harte welkom. “Er moet meer duurzame energie komen. Goede initiatieven kunnen in aanmerking komen voor subsidie."

Geschrapte windmolens compenseren

Sterkere turbines zijn volgens Kamp mogelijk wel een optie om de geschrapte molens te compenseren. "Als die turbines sterker worden, is het misschien mogelijk om die 150 megawatt met minder windmolens te halen".
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Kamp: "Je kunt niet onbeperkt grotere windmolens neerzetten. De initiatiefnemers zullen moeten kijken welke windmolens het beste zijn voor die plekken. Mocht het mogelijk zijn om zwaardere turbines te plaatsen, dan komen we misschien toch aan die 150 megawatt."

Overgaan op duurzame energie

Ondanks het aangepaste plan is er nog steeds kritiek van omwonenden. Burgers zijn kwaad omdat ze op partijen gestemd hebben die geen windmolens willen, terwijl die er nu toch komen.
"We zijn niet in het wilde weg begonnen om windmolens in Drenthe te plannen", zegt Kamp. "Er is afgesproken dat we overgaan op duurzame energie. Windenergie is daar onderdeel van."
"Er zijn afspraken met Drenthe en de provincie heeft toen zelf plekken aangewezen waar molens kunnen komen", zegt Kamp. Bovendien kunnen burgers opnieuw protesteren tegen het plan. "Dit plan wordt opnieuw ter inzage gelegd en mensen die het er niet mee eens zijn, kunnen naar de Raad van State."
Lees meer: Gedeputeerde over windmolenbesluit: Minister is aan twee bezwaren tegemoetgekomenAangepaste molens
Behalve het schrappen van de zuidelijke lijn windmolens bij Drouwenermond, komt Kamp ook tegemoet aan een andere eis van de provincie. De windmolens die storing zouden veroorzaken bij de Lofar-telescoop, worden aangepast.
"Agentschap Telecom, ASTRON en de initiatiefnemers van de windmolens hebben samen gekeken wat mogelijk is om de invloed te beperken", zegt Kamp. "Er komen bepaalde technische aanpassingen aan de windmolens, waardoor ze minder verstoring geven."
Lees meer: Minister Kamp laat verstoring Lofar door windmolens opnieuw onderzoekenDaarnaast gaat ASTRON zelf ook aanpassingen doen. "Zij passen hun programma’s aan. Die programma’s hebben minder last van de windmolens." Ook zullen de windmolens maximaal 62 dagdelen per jaar stilgezet worden om overlast te beperken. "Daarmee is de zekerheid voor ASTRON veiliggesteld dat ze door kunnen met hun belangrijke werk."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.