Aantal asielzoekers in azc Hoogeveen daalt

Asielzoekers in de voormalige gevangenis (Rechten: Hielke Meijer / RTV Drenthe)
Asielzoekers in de voormalige gevangenis (Rechten: Hielke Meijer / RTV Drenthe)
HOOGEVEEN - Sinds mei is het aantal vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Hoogeveen gedaald naar 560 mensen. In het azc is plek voor duizend asielzoekers.
Het azc ging in februari 2015 van start in voormalig gevangenis De Grittenborgh. Het complex is daarvoor grondig verbouwd. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) huurt het gebouw voor een periode van drie jaar, met een optie voor nog eens twee jaar.
Liever grote locatie
Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen verwacht dat het COA begin 2018 voor verlenging kiest. "Het COA heeft liever grote locaties zoals deze. Daarom is de kans groot dat het voor verlenging kiest. Bovendien is het een grote investering geweest om de gevangenis te verbouwen."
De daling van het aantal asielzoekers komt volgens Loohuis door de zogeheten Turkije-deal. Europa sprak met Turkije af dat die de illegale immigratie van vluchtelingen naar Griekenland zou tegengaan. Daardoor komen er ook minder vluchtelingen naar Nederland. Ook is het aantal gevallen van gezinshereniging gedaald, mede doordat die procedure al snel twee jaar duurt.
Werkgelegenheid
In het azc in Hoogeveen werken ongeveer 140 mensen. De daling van het aantal asielzoekers heeft voor hen voorlopig geen invloed.
"Er worden ook opleidingen gegeven aan statushouders die in Hoogeveen zijn komen wonen. En het aantal statushouders groeit juist", aldus Loohuis.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.