Natuurgebied De Onlanden krijgt goedkopere uitkijktoren

Zo moet de uikijktoren eruit komen te zien (Impressie: Ateliereen Architecten)
Zo moet de uikijktoren eruit komen te zien (Impressie: Ateliereen Architecten)
EELDE - Een nieuwe, goedkopere, uitkijktoren moet aan het eind van het jaar in De Onlanden bij Eelde verschijnen. De 25 meter hoge toren biedt uitzicht op drieduizend hectare groot natuurgebied en de skyline van de stad Groningen.
De toren bestaat uit een combinatie van hout en staal. Via een trap kunnen bezoekers naar boven. "Als een haagwinde, die in dit gebied voorkomt, die rondom een rietstengel omhoog klimt", legt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten uit.

Waterrijk gebied

De uitkijktoren ligt vanaf de rand van de stad Groningen twee kilometer richting Eelde en Peize. Dit is een waterrijk gebied en daardoor niet overal goed te bekijken.
Natuurmonumenten had al langer plannen om een uitkijktoren te bouwen in De Onlanden. In 2011 lag er een ontwerp van bijna een miljoen euro. Dit werd uiteindelijk te duur bevonden.
Lees meer: Rumoer rond futuristische uitkijktoren De Onlanden
Half miljoen euro
De bouw van het nieuwe toren kost waarschijnlijk nog niet de helft hiervan en wordt gefinancierd door de gemeente Groningen, de gemeente Noordenveld, Regio Groningen-Assen en een particulier fonds.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.