Archief met duizenden namen brengt reconstructie Drentse werkkampen verder

TIENDEVEEN - Duizenden namen van mensen die in Joodse werkkampen hebben gezeten, gevonden in het stadsarchief in Amsterdam, helpen onderzoeker Lion Tokkie verder in zijn onderzoek naar de werkkampen.

Tokkie is als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en brengt de Joodse werkkampen in beeld.

In Drenthe lagen werkkampen bij Tiendeveen (Kremboong), Norg (De Fledders), Oranje, twee bij Oude Willem (Diever A en Diever B), Vledder, Orvelte, Mantinge, Geesbrug, Stuifzand, Gijsselte, Ruinen, Echten en Linde.


Veertien in Drenthe
De tientallen joodse werkkampen, waarvan veertien in Drenthe, werden in 1942 door de Duitsers opgezet om joodse mannen aan het werk te zetten. De werkkampen werden van januari tot oktober 1942 gebruikt. Duizenden mannen werkten hier, werden vervolgens naar Westerbork gestuurd en daarna uiteindelijk op transport gezet naar de vernietigingskampen.

"We hebben een archief in Amsterdam ontdekt van de J-afdeling van de sociale dienst", vertelt Tokkie. "Daar zitten zevenduizend kaarten in van Joodse mensen die in werkkampen hebben gezeten. Als we die op één rij zetten, kunnen we precies zien wie in die kampen heeft gezeten, wat voor werk hij of zij deed en hoe lang die persoon er heeft gezeten."

Getuigen gezocht
Doordat er veel archieven weg zijn, is de onderzoeker ook nog steeds op zoek naar getuigen. "Een bakker, de melkboer, de kok van zo'n werkkamp kwamen allemaal uit de omgeving. Zo heb ik de zoon van de bakker gevonden. Door al die kleine verhaaltjes uit de familie-omgeving en foto's bijvoorbeeld, willen we een compleet beeld maken."

En met dat complete beeld is Tokkie nog 2 of 3 jaar bezig. De eerste resultaten worden dit jaar gepubliceerd.

Luister zondagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur naar Drenthe Toen op Radio Drenthe naar een interview met onderzoeker Lion Tokkie over Drentse werkkampen.
Deel dit artikel: