Zoutwinplan Zuidlaarderveen stuit op wantrouwen bij inwoners

De informatiebijeenkomst van Nedmag (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
De informatiebijeenkomst van Nedmag (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
ZUIDLAARDERVEEN - Inwoners van Zuidlaarderveen staan wantrouwend tegenover zoutwinning onder hun huizen.
Nedmag hield woensdagavond een bewoners bijeenkomst in Spijkerboor, waar enkele tientallen mensen op af kwamen. Het bedrijf wil magnesium zout winnen in het gebied tussen Zuidlaarderveen en Kiel-Windeweer.

Wantrouwen

"Vroeger bij het gaswinnen zeiden ze ook dat er niets aan de hand was", zegt een van de aanwezigen die absoluut geen vertrouwen heeft in Nedmag. "Ik heb niets te winnen, alleen maar te verliezen. Het verlies wil ik graag beperkt houden." Een inwoner van Spijkerboor is ook op de informatiebijeenkomst: "Ze hebben op een slimme manier het verhaal verteld. "

Bodemdaling

Nedmag wil in 2021 starten met de winning van zout in het gebied. De komende vier jaar worden allerlei onderzoeken gedaan om de gevolgen daarvan in kaart te brengen. "We verwachten een bodemdaling van zo'n 15 millimeter per jaar in het centrum van het gebied", legt Marie-Lou Gregoire uit. De daling verloopt heel gelijkmatig volgens de woordvoerster van Nedmag: "Zoutwinning heeft nog nooit geleid tot aardbevingen en zal ook niet tot schade aan woningen leiden, als je het waterpeil goed onder controle houdt."

Moeilijke situatie

In de zaal van café het Keerpunt, waar bewoners van het gebied bij elkaar komen lijken maar weinig mensen te geloven in de woorden van Nedmag. Het bedrijf heeft daar begrip voor. "De mensen vinden het moeilijk en dat begrijpen we. Mensen wonen aan de rand van het aardbevingsgebied, waar de afwikkeling van schade met de Nederlandse Aardolie Maatschappij moeizaam verloopt. En aan de andere kant van het gebied worden windmolens geplaatst", legt Marie-Lou Gregoire de situatie uit.

Nedmag

Nedmag wint al 35 jaar magnesiumzout in de omgeving van Veendam en er werken zo'n 450 mensen. "Om de toekomst van het bedrijf zeker te stellen zoeken we een nieuw zoutwingebied", vertelt woordvoerster Marie-Lou Gregoire van Nedmag. Het zout wordt onder andere gebruikt om vuurvaste stenen voor ovens te maken. Het Ministerie van Economische Zaken moet uiteindelijk bepalen of Nedmag een vergunning krijgt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.