Miljoenenlening voor glasvezel in Midden-Drenthe

BEILEN - Bijna drie miljoen euro gaat de gemeente Midden-Drenthe lenen aan coöperatie Sterk Midden-Drenthe voor de aanleg van glasvezel in de hele gemeente.

Het bedrag van 2,75 miljoen euro moet in 22 jaar terugbetaald worden door Sterk Midden-Drenthe. Het geld is nodig om een compleet glasvezelnetwerk aan te leggen. De provincie zei tien miljoen euro toe.

'Gemeente is geen bank'
"De gemeente is geen bank, maar voor dit initiatief maken we een uitzondering", vertelt wethouder Gert Jan Bent. "Ik woon zelf in het buitengebied en tussen vijf en zeven 's avonds moet je wat anders gaan doen. Om half tien wordt het internet weer wat sneller."

Tegenover de lening staat dat de coöperatie het netwerk niet mag verkopen zonder goedkeuring van de gemeente. Ook moet eventuele winst gebruikt worden om de lening sneller af te lossen.

'Grote stap'
Peter de Vries van Sterk Midden-Drenthe stuurde voor het zomerreces een brandbrief naar de raadsleden. Daarop liet burgemeester Ton Baas weten de financiering aan de gemeenteraad voor te leggen. De gemeenteraad besluit donderdag 29 september of de 2,75 miljoen euro aan de coöperatie geleend wordt.


"Dat zou een grote stap zijn voor ons", aldus De Vries, die al ruim vier jaar met het glasvezelproject bezig is. Als de gemeenteraad akkoord gaat, moet een aannemer de kabels nog voor het beoogde bedrag aanleggen. "Maar daar verwachten wij geen moeilijkheden van."
Deel dit artikel: