Bouwsector in Drenthe kan wel een opkikker gebruiken

SLEEN - De bouw in Drenthe groeit niet zo hard als in de rest van het land. Er is wel werk voldoende om het personeel aan de slag te houden, maar veel nieuwbouwprojecten zijn er niet.

Volgens Bouwend Nederland zit de bouwsector in heel Nederland na de crisis weer in de lift. Vooral rondom steden wordt nieuw gebouwd. Maar in Drenthe en de rest van Noord-Nederland ligt het net even anders.

Bouwsector trekt mondjesmaat aan
Uit de cijfers van Bouwend Nederland blijkt dat in de noordelijke provincies er een groei is van zo'n vijf procent. De orderportefeuille van de leden van de belangenbehartiger is goed gevuld voor tenminste een half jaar. Er worden ook meer bouwvergunningen afgegeven. Maar een grote groei zit er niet in.

Voorzitter Erik Buursema van Bouwend Nederland afdeling Drenthe beaamt de cijfers. Hij is zelf bouwondernemer in Sleen en heeft zo'n dertig man in dienst. "We kunnen onze mensen aan het werk houden. Daar zijn we blij mee".

Zorgen voor een stabiele orderportefeuille
De bouwsector heeft flinke klappen gekregen tijdens de crisis. Verschillende bedrijven zijn failliet gegaan. Bovendien zit er nog weinig vet op de botten. Bouwbedrijven sturen hun werknemers naar projecten in andere delen van Nederland.

Een gevolg van de crisis is ook dat ontslagen bouwvakkers hebben gekozen voor een ander beroep. Het vinden van vakmensen is een probleem. "Ik heb zelf ook geprobeerd om er mensen bij te krijgen, maar dat is lastig. We moeten nu jonge mensen blijven opleiden en laten zien dat het mooi is om iets te realiseren".

Jonge mensen opleiden voor de bouw
Voor de komende jaren is het volgens Buursema zaak om het werk op peil te houden. "De bouwvolume komt niet meer op het niveau van voor de crisis. De krimp van de bevolking speelt ook mee. Daar moeten we rekening mee houden. We moeten zorgen voor een stabiele bouwproductie zonder pieken en dalen, zodat je geen mensen hoeft te ontslaan."
Deel dit artikel: